Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе гост

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе гост
Коментари Харесай

Министър Цеков: Държавата няма да остане без зимно поддържане

Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков бе посетител в предаване по Нова телевизия, където разгласи, че страната няма да остане без зимно поддържане, заяви пресцентърът на Министерство на регионалното развитие.

Той добави, че в няколко области към момента има разполагаем запас за снегопочистване, а в други бюджетът е привършен. „ Още през август сме оповестили нови поръчки за избор на компании за пътно поддържане. За страдание тези поръчки се апелират в съгласие от компаниите в пътния бранш. Смятам, че има политически претекст, тъй като не е в полза на бизнеса “, разяснява още министър Цеков. 

Андрей Цеков изясни, че в последната година и половина няма контракти за пътно поддържане. „ Имаме контракти от служебното държавно управление единствено за зимно поддържане и спешни поправки на разнообразни стойности за другите области “, разяснява министър Цеков. Той уточни, че за предишния зимен сезон по тези контракти са платени 140 млн. лева за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа. Цеков описа, че след предходната зима по тези контракти за зимно поддържане от Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) са кърпили дупки, процедура, която в този момент е спряна. 

Регионалният министър напомни, че в отчет Агенцията за държавна финансова ревизия установи Сериозни нарушавания на Закона за публичните поръчки (ЗОП) при възлагането на действия по настоящ ремонт и поддръжка на пътища от страна на АПИ.

Българска телеграфна агенция напомня, че от Министерството на финансите (МФ) оповестиха, че инспекцията е предоставена от заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на 28 юни 2022 година като отчетът е показан на Министерство на регионалното развитие на 25 август и на Министерството на финансите на 29 август. При инспекцията е открито, че по 90 спомагателни задачи на стойност над 710,3 млн. лева без Данък добавена стойност, без да са налице основанията по член 116, ал.1 от Закон за обществените поръчки, са променени договорите за осъществяване на поддържане (превантивно, настоящо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при спешни ситуации) на републиканските пътища и с тях са предоставени действия с обсег и естество на " главен ремонт ", които са отвън предмета им. С това са нарушени основни условия на Закон за обществените поръчки, пишат  от МФ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР