Министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов настоява за пълна,

...
Министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов настоява за пълна,
Коментари Харесай

Министър настоява за проверка и дисциплинарна отговорност в казуса с натиск върху главния секретар на МВР

Министърът на правораздаването в оставка Атанас Славов упорства за „ цялостна, справедлива и всестранна инспекция “ на събитията, водещи до изказвания за напън за подаване на оставка от страна на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, подкрепяйки се с отчет до премиера Николай Денков.

Със своето искане до Висшия прокурорски съвет /ВПС/, Инспектората към Висшия правосъден съвет /ВСС/ и председателстващата Общото заседание на Висш съдебен съвет и ВПС арбитър Галина Захарова, Славов акцентира смисъла на разкриването на истината зад изказванията за нарушаване на служебните отговорности от страна на административни ръководители в прокуратурата на Република България. Той се базира на писмо, получено от премиера, в което „ се съдържа информация и се сочат условия за осъществено нарушаване “ .

Основавайки своите дейности на заявката на Коцев, в което се твърди, че на 3 април е бил подложен на психически напън да подаде оставка , министър Славов акцентира нуждата от отговори на серия въпроси, в това число дали противоречивата среща в действителност се е състояла, кой е провел присъединяване на всички присъстващи и дали на Коцев е оказан напън или насила. Славов аргументира своето искане, като декларира:

„ Считам, че провеждането на такава среща на прокурори, заемащи висши длъжности в Прокуратура на Република България с основния секретар на Министерство на вътрешните работи и с ръководителя на КПК, за оказване на напън за подаване на оставка и освобождение на заеманата служба, като изискване да не бъде притеглен към наказателна отговорност, е неприемливо и отвън открития правов и институционален ред за взаимоотношение на управляващите и практикуване на техните функционалности. “

На фона на тези съществени обвинявания, Славов приканва за привикване на общо заседание на Висш съдебен съвет и ВПС „ за разискване на създалата се спешна обстановка и на вероятни общи институционални решения за нейното превъзмогване ” , наблягайки сериозната нужда от намиране на обективни и транспарантни решения.

Този случай освен акцентира значимостта на прозрачността в ръководството на страната, само че и подлага на тестване институционалните механизми за гарантиране на правда и правов ред. Разглеждането на настояването на министъра на правораздаването може да се окаже вододелен миг в напъните за битка с корупцията и укрепването на демократичните институции в България.

Николай Денков имал данни за закононарушение на Борислав Сарафов: Сезира прокуратурата поради Живко Коцев

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР