Министърът на правосъдието в Демократична република Конго Целестин Тунда подаде

...
Министърът на правосъдието в Демократична република Конго Целестин Тунда подаде
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието в Конго подаде оставка

Министърът на правораздаването в Демократична република Конго Целестин Тунда подаде оставка след спор с президента за правосъдната промяна, съобщи " Ройтерс ".

В телевизионно изказване Тунда не даде съображение за напускането си, което идва седмица, откакто президентът Феликс Чисекеди заплаши, че ще уволни Тунда, в случай че не се откаже, настояват източници, близки до президента.

Несъгласието по предложение на политическите съдружници на Тунда, с цел да се даде на министерството на правораздаването по-голям надзор върху правосъдната система, акцентира напреженията в обединението сред Чисекеди и дългогодишния му предходник Джоузеф Кабила.

Чисекеди съобщи, че ще се опълчи на всевъзможни промени, които подкопават независимостта на правосъдната система.

" Напускам държавното управление с убеждението, че моите дейности в министерството на правораздаването способстваха за одобряването на върховенството на закона ", посочи Тунда.

Петър Казади от партията на UDPS на Tshisekedi съобщи, че Тунда е изпратил писмо до Народното събрание, с което утвърждава правосъдните промени, без да се съветва с държавното управление.

" Оставката му е естествена , защото министърът е работил в нарушаване на линията, избрана от държавното управление ", сподели Казади пред " Ройтерс ".

Напрежението в края на юни, когато Тунда бе арестуван за малко от полицията, което накара премиера Силвестър Илунга да заплаши, че държавното управление ще подаде оставка.

Чисекеди се бори да се утвърди от основаването на съдружно държавно управление през януари 2019 година с Кабила, което поддържа необятни пълномощия посредством парламентарното си болшинство, контрола над множеството министерски кабинети и армията.

Търканията сред техните партии се разляха на улиците през последните седмици. В четвъртък най-малко трима души, в това число служител на реда, бяха убити по време на митинги в Киншаса и на други места поради номинацията на началник на изборната комисия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР