Министърът на правосъдието изпрати до Върховния административен съд (ВАС) жалба

...
Министърът на правосъдието изпрати до Върховния административен съд (ВАС) жалба
Коментари Харесай

Правосъдният министър обжалва пред ВАС отказа на ВСС да разгледа част от сигналите за отстраняване на Гешев


Министърът на правораздаването изпрати до Върховния административен съд (ВАС) тъжба против четири решения на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), взети по време на дебата за предварителното освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев, извършено на 04. 04. 2022 година. Това оповестиха от правосъдното министерство. 

Тогава Висш съдебен съвет отчасти позволи случаите с Елена Йончева, делото „ Баневи против България “ и мненията на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. Висш съдебен съвет отхвърли да ги преглежда в частта им за дейностите и бездействията на Иван Гешев в интервала до встъпването му в служба „ Главен прокурор на Република България “ на 18.12.2019 година Кадровиците на Темида отхвърлиха да прегледат напълно и проблема с „ Жоси “.

“Поддържам доводите си, че уронването на престижа на правосъдната власт, когато се касае за висока служба като тази на Главния прокурор, може да обгръща и държание преди встъпването му в служба, заради събитието, че с цел да встъпи обещано лице в служба „ Главен прокурор на Република България “, то следва да дава отговор на високи морални условия. Поради това не мога да се съглася, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата и да се одобри, че неналичието на морални качества не е съображение за взимане на решение по чл.175, алинея 5 Закон за съдебната власт ”, написа в жалбата си до Върховен административен съд министърът. „ С оглед гореизложеното, смятам, че от главно значение е проучването на въпроса по кое време в общественото пространство са станали известни събитията, съдържащи се в предлагането ми по член 175, алинея 5 Закон за съдебната власт, с които е накърнен престижа на правосъдната власт “, се споделя още в документа.

В тази връзка министър Йорданова моли Върховен административен съд преписката да бъде върната във Висш съдебен съвет с инструкции за разглеждане и изговаряне по нея.

Министър Йорданова изпрати до Висш съдебен съвет и разяснения по предлагането на служебния министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов за предварително освобождение на основния прокурор на съображение уронване на престижа на правосъдната власт, като настояването е по отношение на отчет на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 12 април Висш съдебен съвет реши, че в предлагането на Стоилов има нередности, които министърът на правораздаването би трябвало да в профил в 7-дневен период.

В документа се прецизират редица в действителност условия, свързани с настояването – за оповестяване на материални доказателства по неприключени досъдебни производства, за липса на идентични критерии при преценката и дейностите по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, за потреблението на чиновници от Бюрото за отбрана на очевидци за осъществяване на претърсвания и изземвания в постройката на президентството както и за неспазване на правилата за инцидентно систематизиране на каузи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР