Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на Висшият съдебен съвет

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи на Висшият съдебен съвет
Коментари Харесай

Правосъдният министър поиска да бъде освободен от длъжност съдия Миталов

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов предложи на Висшият правосъден съвет да освободи от служба съдията от Специализирания углавен съд Андон Миталов. Мотивът на министъра е, че Миталов е уязвил престижа на правосъдната власт с дейностите си, оповестяват от пресцентъра на Министерство на правораздаването. Искането идва два дни, откакто американският държавен секретар Майк Помпейо разгласи, че Съединени американски щати постановат възбрана за пътешестване на Миталов и фамилията му поради корупция.

„ Неблагоприятният резултат за престижа на правосъдната власт и за българската страна е налице, като се визира доверието и независимостта на правосъдната ни система, както и интернационалната оценка за опцията да се ползва правилото на върховенството на правото в нашата страна. В този смисъл, отражението на вредата не е единствено в българо-американските ни двустранни връзки, а е и измежду държавите-членки на Европейски Съюз и всички сътрудници на Република България, работещи за одобряването на този основен принцип на правовата страна ”, се споделя в изказването на българското министерство на правораздаването.

Припомняме, че Миталов е съдията, пуснал обвинявания в шпионаж Николай Малинов да пътува за Русия за среща с Владимир Путин. Срещу него имаше сигнал от основния прокурор Сотир Цацаров, който даже изиска инспекция на делото.

От изказването на правосъдния министър излиза наяве, че Миталов не е изискал мнението на прокурора. Той е направил еднократното позволение за овакантяване на страна без да има изговаряне на прокурор под формата на отвод и без съдът да е сезиран с тъжба против подобен отвод. Съдията е образувал частно наказателно дело, без да има процесуална подготвеност за това и е „ иззел “ компетентността на водещия досъдебното произвеждане орган.

„ Действията на арбитър Миталов показват несъблюдение на служебните отговорности. Поради това е възможно да бъдат съображение за освобождение от служба, защото не се обгръщат от отбраната на независимостта на съдията да ползва закона. Действията му по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на правосъдната власт и съставляват съображение за освобождение от служба ”, счита още правосъдният министър Данаил Кирилов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР