Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред Върховния административен съд

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред Върховния административен съд
Коментари Харесай

Правосъдният министър оспори пред ВАС избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов оспори пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор, извършен от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, осведомят от правосъдното министерство.

Изборът стана часове след оповестяването на президентския декрет за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор на Република България, напомнят от ведомството.
Решението на прокурорската гилдия от 16 юни е незначително, различно – незаконосъобразно, декларира министърът.

По отношение на нищожността на решението Славов акцентира, че то е отвън компетентността на прокурорската гилдия, защото изборът следва да се направи от пленума на Висш съдебен съвет.

" Всеки акт, публикуван при липса на подготвеност е незабележим ", припомня министърът. Той привежда ред правни причини, в това число от решение на Конституционния съд, че ръководителите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и основният прокурор имат необикновен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на Висш съдебен съвет. Затова и изборът на краткотрайно изпълняващи функционалностите на тези длъжности не може да се организира по разпоредбите за останалите административни ръководители, както е  решила прокурорската гилдия.

Мнението на правосъдния министър е, че новооткритата процедура за избор на основен прокурор би трябвало да бъде спряна освен поради делото в Конституционния съд, само че и поради готвените промени в Конституцията.

Според него до момента в който не станат подготвени измененията в Конституцията, не би трябвало да се избира нов основен прокурор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР