Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна днес с украински

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна днес с украински
Коментари Харесай

Тодор Тагарев: България подкрепя усилията на Украйна да възстанови териториалната си цялост

Министърът на защитата Тодор Тагарев се срещна през днешния ден с украински военнослужещи, които минават езиково образование във Военната академия „ Георги Стойков Раковски “, оповестява Министерството на защитата. На срещата участваха посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук, замeстник-министърът на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев и представители на политическия кабинет.

Началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев показа украинската група, състояща се от представители на водещи просветителни украински институции, които се образоват у нас в границите на програмата на НАТО DEEP (Defence Education Enhancement Programme).

Министърът на защитата Тодор Тагарев ги приветства с добре пристигнали и изрази вяра, че образованието ще им послужи в бъдещата активност. Той ги увери в поддръжката за законните старания на Украйна да възвърне териториалната си целокупност в границите на интернационално приетите граници от 1991 година, като акцентира, че това не е единствено въпрос на морално обвързване и взаимност с украинския народ, само че и наш стратегически интерес, с цел да подсигуряваме стабилността в района.

Министър Тагарев уточни още, че страната ни поддържа дипломатическите начинания като Формулата за мир на президента Володимир Зеленски и срещна украинската група детайлно с всестранните старания за оказване на поддръжка, както посредством пакетите военна и военно-техническа помощ, по този начин и посредством разнообразни начинания, към които страната ни се причислява и добави, че българската отбранителна промишленост има забележителен принос за доставките на муниции към Украйна.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов изрази поддръжката си за Украйна и уточни, че в никакъв случай не е късно да се научи непознат език. Във военната област това е от сериозна значимост във връзка с развиване на качества и оперативна съгласуемост.

Н. Пр. Олеся Илашчук благодари за цялостната поддръжката на България в този основен и тежък миг за борбата, която Украйна води да отбрани освен личната си самостоятелност, само че да отбрани и Европа, и останалия свят от Русия.

В рамките на визитата си украинските военнослужещи имаха опция да прегледат Министерството на защитата и бяха осведомени с експонатите и най-значимите обстоятелства от историята на постройката.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР