Министърът на отбраната Тодор Тагарев представи допълнителната помощ за Украйна,

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев представи допълнителната помощ за Украйна,
Коментари Харесай

Тагарев: Над 170 000 лв. струва изпращането на първата пратка от военната помощ за Украйна

Министърът на защитата Тодор Тагарев показа спомагателната помощ за Украйна, изпращането на 100 БТР-а, на брифинг във Военното министерство.

Преди това с минута безмълвие беше почетена паметта на Патриарх Неофит. Тагарев напомни, че на 20 ноември Министерският съвет утвърди споразуменията с Украйна.

" Споразумението беше утвърден на 22 ноември, а законът беше обнародван на 2 януари ", уточни Тагарев. На 24 януари издал заповед за предислоцирането на БТР-те за превозване. На 29 януари е почнала същинската интервенция по изпращане на БТР-те.

" Първият ешелон от 30 вагона е отпътувал на 7 март. 240 военни са взели участие в интервенцията. Разходите са за над 170 000 лева ", разгласи Тагарев.

Той награди отличилите се при подготовката и реализирането на интервенцията по превозването на бронираните машини.

По мотив бъдещето му Министър Тагарев сподели, че решението ще се вземе от политическите сили, които стоят зад кабинета и се надява идващия министър да се употребява от цялостна политическа поддръжка, защото има значими процеси, които текат в армията и темповете не би трябвало да се забавят.

По мотив рецензиите за закъснение на помощта, Тагарев допусна, че би било допустимо да се спести седмица, само че не повече, тъй като логистиката е била комплицирана.

Във връзка със комплицираната конюнктура в част от Балканите, Тагарев съобщи, че на всички формати на Европейски Съюз и НАТО се разисква обстановката с голямо внимание, следи се ситуацията и се поддържат сили в запас.

" Постоянно се наблюдават потребностите на Украйна и решенията се вземат на равнище изпълнителна власт в границите на решението на Народно събрание. По мотив модернизацията на Граф Игнатиево има проблеми, тъй като няколко компании са завишили цените, само че се търси решение. Доставката на 3Д радарите сега е на равнище договаряния с компанията, класирана преди всичко. Без да желаеме възстановяване на офертите, процедурата се проточи година ", сподели Тагарев.

" Постигнахме цена със 100 млн. по-ниска от индикативната. Подписването на контракта би трябвало да е тази година, а доставката през идната. Тагарев увери, че Министерство на защитата е готово с оферти да се вдигнат заплатите в армията от 1 януари със задна дата, само че занапред ще се приказва с финансовия министър ", сподели още Тагарев.

" Няма да бъдат анулирани 20-те заплати при пенсиониране ", увери министърът във връзка клюки по тематиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР