Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал

...
Коментари Харесай

Тодор Тагарев обсъди в САЩ ролята на България за сигурността в Черноморския регион

Министърът на защитата Тодор Тагарев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов организираха срещи в Държавния департамент на Съединени американски щати с помощник-секретаря по политико-военните връзки Джесика Люис и със старшия шеф по отбранителна политика в Съвета по национална сигурност и специфичен консултант на президента Джейсън Израел . Това оповестиха от отрасловото ведомство. 

По време на диалозите беше маркирано постигнатото високо равнище на съдействие сред България и Съединени американски щати в региона на защитата , напредъкът при модернизационните процеси във Въоръжените сили, увеличението на средствата за защита и беше дадена висока оценка на оказаната от България помощ на Украйна . Страните бяха единомислещи, че поддръжката за Украйна би трябвало да продължи .

В рамките на визитата министърът на защитата взе присъединяване в дискусионния формат на Атлантическия съвет, който се предаваше онлайн в специфичната онлайн платформа и обществените мрежи. Срещата мина при необятен интерес от страна на някогашни и сегашни дипломати, публицисти, представители на университетските среди и на центрове за проучване на сигурността. Събитието беше отдадено на ролята на страната ни за увеличаване на Източния фланг на НАТО, сигурността в Западните Балкани и Черноморския район . В този подтекст министър Тагарев означи подписването на Меморандум за съгласие сред България, Турция и Румъния за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море .

В рамките на деня министър Тагарев и адмирал Ефтимов посетиха Националния университет по защита , където се срещнаха с президента генерал-лейтенант Майк Плен, с български обучаеми офицери и с представители на академичната общественост от Центъра за проучване на сигурността. Основен фокус на диалозите бяха вероятностите за взаимни дейности за противопоставяне на дезинформацията .

По-рано денем българската делегация взе присъединяване в проведената от фондация „ Джеймстаун “ полемика, отдадена на въпросите на черноморската сигурност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР