Министърът на отбраната на Судан Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф,

...
Министърът на отбраната на Судан Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф,
Коментари Харесай

Въведоха извънредно положение в Судан

Министърът на защитата на Судан Ауад Мохамед Ахмед Бин Ауф, облечен във военна униформа, разгласи по държавната телевизия, че президентът Омар Башир е свален от власт от армията, предадоха международните организации.

"Обявявам в качеството си на министър на защитата, че режимът падна, а неговият водач е арестуван на несъмнено място ", сподели министърът, представен от Агенция Франс Прес. Той уточни, че президентът е свален след неколкомесечно протестно придвижване против ръководството му.

Министърът, представен от Ройтерс и АП, разясни, че се прави преход във властта. Армия поема надзор върху страната за две години, след което ще се произведат "свободни и почтени избори ". През това време Судан ще бъде ръководен от боен съвет, основан по общо решение на армията, разследващите служби и силите за сигурност.

В страната се вкарва тримесечно изключително състояние, държавното управление се разпуска, конституцията се суспендира. Затваря се въздушното пространство за 24 часа. До второ разпореждане се затварят и границите на страната. Налага се комендантски час през тъмната част на деня.

По-рано денем водачи на протестното придвижване споделиха, че водят договаряния с военните за прехода към ново ръководство. Първата реакция на протестиращите бе на наслада и празнуване, откакто се появи известие за отстраняването на Ал Башир. По-късно обаче основният уредник на протестиращите против режима на Ал Башир сподели, че те няма да одобряват боен прелом и че седящата стачка пред постройката на основното военно командване ще продължи, до момента в който контролът върху прехода не бъде предаден на гражданска институция, а не на боен съвет.

Сваленият президент пое властта през 1989 година с прелом и застана отпред на съюз на военни и ислямистки хардлайнери, напомня Франс прес. По-късно през годините Башир бе заставен да се помири с отцепването на Южен Судан, в който доминира християнско население, и стана нежелателен и отритнат от интернационалната общественост водач. Издирван е от интернационалния арбитражен съд за военни закононарушения поради жестокостите на режима в суданската област Дарфур.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР