Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще бъде домакин

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще бъде домакин
Коментари Харесай

САЩ канят на среща страни от НАТО и извън алианса в немската база Рамщайн

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще бъде хазаин на диалози по защитата, отдадени на Украйна, със съдружници във военновъздушната база Рамщайн в Германия идната седмица, заяви Пентагонът, представен от Евроактив.

Съобщението идва в миг, когато украинският президент Володимир Зеленски за следващ път се обръща към Запада с апел за повече тежки оръжия, с цел да се отбрани от съветската инвазия, която заплашва самото оцеляване на Украйна, и изиска от западните страни да наложат спомагателни наказания.

" Целта е да се съберат заинтригувани страни от целия свят за поредност от срещи по отношение на най-новите украински отбранителни потребности и да се подсигурява, че трайната сигурност и суверенитет на Украйна в дълготраен проект се зачитат и развиват ", съобщи представителят на Пентагона Джон Кърби за срещата, планувана за идващия вторник (26 април).

Според Евроактив, срещата ще включва и предварителни диспути по отношение на отбранителните потребности на Украйна след актуалната война.

" Смятаме, че е време да проведем и тази полемика ", удостовери Кърби пред кореспонденти.

Основният акцент обаче евентуално ще бъде подложен върху това по какъв начин да се усили по-нататъшната военна поддръжка за Украйна в кратковременен проект.

По-рано в четвъртък (21 април) държавното управление на Съединени американски щати разгласи нова военна помощ за Киев на стойност 800 млн. $, в това число елементи за изтребители, артилерия и безпилотни апарати. От началото на съветската война Вашингтон е заречен или доставил на Украйна оръжия на стойност над 3,3 милиарда $. Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО усилиха доставките на танкове, хеликоптери и други оръжия за Украйна, до момента в който силите на страната се приготвят за огромни сражения против съветските войски в региона на Донбас в Източна Украйна. Все по-често те изпращат и тежки оръжия на Украйна, само че не и Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц е подложен на възходящи рецензии вкъщи и от западните съдружници поради съмнението и отхвърли на неговото държавно управление да достави тежки оръжия на Украйна, с цел да ѝ помогне да отблъсне съветските офанзиви, даже когато други западни съдружници усилват доставките.

Тази седмица министър-председателят на Естония Кая Калас разгласява таблица, в която се показва поддръжката, която редица страни оказват на Украйна, като се регистрира икономическото им произвеждане.

За разлика от други западни съдружници, Берлин не достави оръжия на Украйна преди нахлуването на Русия на 24 февруари и даже блокира съдружниците да изпращат военно съоръжение с немски генезис, като се има поради дългогодишната политика да не се изнасят оръжия за военни зони.

Тази седмица Шолц даде обещание доставката на противотанкови и противовъздушни оръжия от немските военни ресурси, които обаче той дефинира като " отбранителни оръжия ".

Макар че държавното управление отхвърля да даде детайлности за това какво в действителност е изпратило до момента, съгласно немския министър на защитата Кристина Ламбрехт Бундесверът е изпратил ресурси на обща стойност 83 млн. евро.

Разговорите по Украйна във военновъздушната база Рамщайн в Югозападна Германия, най-голямата американска военна база отвън Съединени американски щати, се преглеждат от наблюдаващите и като опция за тласкане на Берлин към повече задължения.

Според американски публични представители западните оръжейни доставки и завоюването на съоръжение на място в това време са почнали да водят до оръжейни преимущества за Украйна.

Според военния блог Oryx, който има едно от най-изчерпателните проследявания въз основа на тествани и геолокализирани фотоси и видеоклипове в обществените мрежи, съветските войски са изгубили минимум 481 танка до четвъртък (21 април) вечерта, като 269 са унищожени, а 212 са пленени от украинските съперници.

От украинска страна се твърди, че 52 техни танка са унищожени, а 73 са минали под съветски надзор.

Кърби не сподели какъв брой съдружници ще вземат участие в договарянията. Но освен страните от НАТО ще бъдат поканени, добави той.

Това се случва, откакто на срещата на външните министри на НАТО по-рано този месец бяха извършени съвещания с необятен кръг от страни, които не са членки на НАТО, като Швеция, Финландия, Украйна, Грузия, Европейски Съюз, както и с сътрудниците от Азиатско-Тихоокеанския район. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР