Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на необявено

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пристигна на необявено
Коментари Харесай

Лойд Остин пристигна неочаквано в Ирак

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин дойде на необявено авансово посещаване в Ирак, съобщи " Ройтерс ". Агенцията отбелязва, че визитата има за цел да покаже, че Съединените щати са решени да запазят военното си наличие в страната близо 20 години откакто ръководена от тях коалиция нахлу там и смъкна режима на Саддам Хюсеин.

Инвазията през 2003 година докара до гибелта на десетки хиляди цивилни и неустойчивост, която в последна сметка проправи пътя за възхода на групировката " Ислямска страна " (ИД), откакто Съединени американски щати изтеглиха бойните си елементи от Ирак през 2011 г. Остин, най-високопоставеният представител на администрацията на президента Джо Байдън, който посещава Ирак, бе последният командващ американските сили в страната.

" Тук съм, с цел да потвърдя стратегическото партньорство сред Съединените щати и Ирак, в миг, когато се стремим към един по-сигурен, по-стабилен и по-суверенен Ирак ", съобщи Остин.

Понастоящем Съединени американски щати имат 2500 военнослужещи в Ирак и 900 в прилежаща Сирия, които поучават и подкрепят локалните сили за сигурност в битката против ИД, която през 2014 година завзе огромни елементи от двете страни. Впоследствие ръководена от Съединените щати коалиция отвоюва от джихадистите тези територии през 2019 година

" Това, което иракчаните ще чуят от него, е ангажимент за опазване на наличието на нашите сили, само че не става въпрос единствено за военната сфера. Съединените щати са мощно заинтригувани от стратегическо партньорство с държавното управление на Ирак ", съобщи пред кореспонденти почитан американски чиновник в региона на защитата, запазил анонимност.

Визитата на Остин има също за цел да поддържа иракския министър-председател Мохамед Шия ас Судани в битката му против въздействието в страната на прилежащ Иран, отбелязва Ройтерс.

Подкрепяни от Техеран иракски милиции понякога правят ракетни набези против американските войски и посолството на Съединени американски щати в Багдад. През 2020 година Съединените щати и Иран бяха на ръба на боен спор, откакто при американски удар с дрон край летището на иракската столица бе погубен иранският военачалник Касем Солеймани, върховен пълководец от Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война.

" Смятам, че иракските водачи споделят интереса ни Ирак да не се трансформира в площадка за спор сред Съединени американски щати и Иран ", съобщи цитираният почитан американски чиновник.

Освен с иракския министър председател Ас Судани, Остин ще се срещне и с президента на кюрдския самостоятелен район в северната част на страната Нечирван Барзани, на фона на дългогодишния спор за бюджетните прехвърляния и разпределението на приходите от продажбата на нефт сред националното държавно управление и кюрдското държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР