Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин направи необявено посещение

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин направи необявено посещение
Коментари Харесай

Шефът на отбраната на САЩ Остин посещава Киев, за да настоява за продължаване на подкрепата за Украйна

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин направи необявено посещаване в Киев в понеделник в знаков напън да задържи потока на пари и оръжия към Украйна, макар че американските и интернационалните запаси са разтегнати от новите световни опасности, подбудени от спора Израел-Хамас.

Остин, който пътува до Киев с трен от Полша, би трябвало да се срещне с високопоставени украински чиновници и да упорства обществено за незабавните военни потребности на Украйна, защото тя навлиза в следващата тежка зима на борби.

Това е второто пътешестване на Остин до Киев, само че той го прави при доста разнообразни условия. Първото му посещаване се състоя през април 2022 година, единствено два месеца след широкомащабното навлизане на Русия. По това време Украйна носеше вълна от световен яд против нахлуването на Москва и Остин стартира интернационалните старания, които в този момент плануват 50 страни да се срещат месечно, с цел да координират какви оръжия, образование и друга поддръжка могат да бъдат изпратени на Киев.

„ Днес съм тук, с цел да предам значимо известие — Съединените щати ще продължат да стоят до Украйна в битката им за независимост против експанзията на Русия, както в този момент, по този начин и в бъдеще “, разгласява Остин в X, прочут преди като Twitter.

Но спорът в Газа може да притегли вниманието и ресурсите от борбата в Украйна. Съединени американски щати работиха трескаво след офанзивите на Хамас против Израел на 7 октомври и последвалите седмици на опустошителни бомбардировки на Газа от Израел, убивайки повече от 10 000 цивилни, с цел да предотвратят превръщането на тези офанзиви в районна война.

Съединени американски щати към този момент изпратиха две ударни групи от самолетоносачи, десетки бойни самолети и хиляди американски чиновници в Близкия изток и трябваше да трансформират позицията на силите си и да нанесат въздушни удари против подкрепяни от Иран въоръжени групировки, които в този момент нанасят удари по бази на Съединени американски щати в Ирак и Сирия постоянно.

Към днешна дата Украйна е получила повече от 44 милиарда $ от Съединени американски щати и повече от 35 милиарда $ от други съдружници в оръжия, вариращи от милиони патрони до системи за противовъздушна защита, напреднали европейски и американски бойни танкове и най-после обещания за F -16 бойни самолета.

Но Украйна към момента се нуждае от повече и след съвсем 20 месеца доставка на оръжие до Украйна стартират да се виждат пукнатини. Някои европейски страни, като Полша, понижиха поддръжката, отбелязвайки нуждата си да поддържат съответна бойна дарба, с цел да се пазят.

Украинските публични лица изрично отхвърлиха догатките, че страната е в невъзможност с Русия, откакто дълго чаканата контранастъпление през лятото не промени коренно бойните линии на земята. При посещаване във Вашингтон предходната седмица Андрий Йермак, началник на президентската канцелария, не даде детайлности, само че удостовери, че украинските сили най-сетне са нахлули до източния бряг на река Днепър, който всъщност служи като неподвижна фронтова линия сред Украйна и Руските сили в продължение на месеци.

Въпреки това, с настъпването на зимата ще стане по-трудно за двете страни да реализират огромни облаги заради изискванията на земята. Това може в допълнение да работи против Украйна, в случай че американските законодатели преценяват, че има време да изчакат, преди да са нужни повече средства.

Допълнително усложнява поддръжката е, че Пентагонът разполага единствено с намаляваща сума пари в бюджета за тази година, с цел да продължи да изпраща оръжия на Украйна, а Конгресът закъснява с месеци с приемането на нов бюджет и не е приел спомагателен разходен пакет, който да включва помощ за Украйна.

От началото на войната през февруари 2022 година Съединени американски щати са дали повече от 44,2 милиарда $ оръжия на Украйна, само че финансирането е съвсем изчезнало. Пентагонът може да изпрати още към 5 милиарда $ оръжия и съоръжение от личните си ресурси. Но има единствено към 1 милиард $ финансиране за подмяна на тези акции. В резултат на това скорошните известия за поддръжка на оръжия бяха с доста по-малки суми в долари, в сравнение с през последните месеци.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР