САЩ не търсят постоянна база в Папуа Нова Гвинея, казва Остин

...
Министърът на отбраната на Съединените щати каза, че Вашингтон не
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Съединените щати каза, че Вашингтон не търси постоянна база в Папуа Нова Гвинея (PNG), когато обяви разполагането на кораб на бреговата охрана на САЩ в тихоокеанската нация.

Лойд Остин направи коментарите в четвъртък по време на пътуване до Порт Морсби, столицата на PNG.

Посещението на Остин го прави първият шеф на Пентагона, посетил страната, и идва в момент, когато САЩ се стремят да засилят военния си отпечатък в региона на фона на жестока конкуренция с Китай.

PNG и САЩ подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната през май, което определя рамката за Вашингтон да обнови пристанищата и летищата на страната за военна и гражданска употреба. Текстът на споразумението показва, че то позволява разполагането на американски сили и оборудване в PNG и обхваща военноморската база Lombrum, която се разработва от Австралия и САЩ.

„Просто искам да бъда ясен: ние не търсим постоянна база в PNG“, каза Остин на пресконференция в Порт Морсби след среща с министър-председателя Джеймс Марапе.

Той каза, че двете нации задълбочават съществуващите отбранителни отношения и ще модернизират отбранителните сили на PNG и ще повишат оперативната съвместимост.

„Нашата цел е да се уверим, че укрепваме способността на PNG да се защитава и да защитава своите интереси“, добави той.


В рамките на усилията за засилване на връзките катер на бреговата охрана на САЩ ще посети PNG през август, каза Остин. Разгръщането, каза той, ще помогне на страната да спре разграбването на своите слабо защитени морски ресурси, спирайки дейности като незаконен риболов и трафик.

Споразумението за отбрана идва, когато САЩ и техните съюзници се стремят да възпрат тихоокеанските островни нации от формирането на връзки за сигурност с Китай, нарастващо безпокойство на фона на напрежението около Тайван и след като Пекин подписа пакт за сигурност със Соломоновите острови.

Марапе в четвъртък каза, че сътрудничеството в областта на отбраната със САЩ ще изгради способността на PNG и „не е за съвместна подготовка за война“.

„САЩ не се нуждаят от земята на PNG, за да бъдат стартова площадка“, каза той пред репортери в отговор на въпроси. „Те имат бази във Филипините, в Корея, другаде, много по-близо до Китай“, добави той.

Парламентът на PNG все още не е ратифицирал сделката, която беше поставена под съмнение от някои политици от опозиционната партия, загрижени за разстройването на основния търговски партньор Китай.

Марапе каза, че неговото правителство дава приоритет на дипломацията.

„В Тихия океан ние не сме за война, ние сме за мир, толерантност и, разбира се, насърчаване на нашите ценности като демокрация, християнство и добро съжителство помежду си. САЩ винаги са показвали този характер и в глобалния си отпечатък“, каза той.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР