Министърът на отбраната Милош Вучевич заяви по повод срещата между

...
Министърът на отбраната Милош Вучевич заяви по повод срещата между
Коментари Харесай

Вучивич: Ако президентът Вучич даде заповед, армията е готова да защити сърбите в Косово

Министърът на защитата Милош Вучевич съобщи във връзка срещата сред сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албина Курти в Брюксел, че не е оптимист, само че че договарянията, колкото и дълги и изтощителни да са, са по-добро решение от спора, оповестява.

" Не съм оптимист. Чакахме Аранджеловден като финален ден преди Прищина да стартира да глобява за регистрационни табели. Какво значи, в случай че решението на Прищина се отсрочи? Това, което би трябвало да се направи, е да спрем решението на Прищина за 10 месеца и в това време да намерим решение, което да е задоволително и за двете страни. Ситуацията е извънредно сложна за нас ", сподели още Милош Вучевич.

„ Ситуацията със сигурността е притеснителна. Нищо не се случва, което да нарушава сигурността на сърбите, само че атмосферата е толкоз напрегната и възпламенителна, че в случай че някой възпламени кибрит, въздухът ще изгори. Единственото, за което желаят да приказват, е цялостно нормализиране на връзките, което на процедура значи самопризнание “, съобщи Милош Вучевич.

„ Не бих бил на мястото на Александър Вучич, тъй като мнозина го поддържат да се препъне по въпроса за Косово по един или различен метод. Или споделят, че е изменник, или споделят, че ни е вкарал в спорове, кавги или, не дай си Боже, войни ", разяснява Вучевич.

„ Ако президентът на Сърбия заповяда, армията ще вземе всички ограничения за отбрана на сърбите в Косово и Метохия. Не знам какво друго да ви кажа, в случай че не желаете да се повтори нова „ Буря “. Или мислите ли, че ние в Нови сад и Белград би трябвало да се изтеглим по кафенетата и да гледаме комфортно международното състезание по футбол “, сподели Вучевич.

Военният министър счита, че договарянията, колкото и дълги и изтощителни да са те, са по-добро решение от спора: „ Мисля, че е по-добре да приказваме 1000 дни и часове и да гледаме мрачните лица на договарящите, в сравнение с да прекараме 1 час в окопите. Полето ни за маневриране е доста тясно, само че би било добре Сърбия да не бъде поискана да покажем всички карти авансово, а не да покажем какво ще вършим при всевъзможни условия.Да не споделяме на какво е подготвена сръбската войска и какъв сюжет имаме за проект А,Б,В и така нататък Разглеждат се всички разновидности, само че работим, с цел да продължим диалога ", добави Вучевич.

" Те построиха четири военни бази на север за специфични военни елементи, които бяха издигнати в несъгласие с Брюкселското съглашение и ситуирани на стратегически места. Още по-тревожно е, че е в ход трансформацията на Косовските сили за сигурност във Въоръжените сили на Косово. Те строят войска в Косово. Когато попитате НАТО пактът дали го поддържат, те споделят, че ние не го поддържаме, само че някои членове на НАТО вземат участие в това посредством двустранно съдействие “, разяснява Вучевич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР