Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет
Коментари Харесай

Каракачанов: В момента няма нито един изправен Ми-17

Министърът на защитата Красимир Каракачанов е срещнал държавното управление с план за средствата, които са нужни, за поправяне на вертолетите, които са на земята, съобщи Българска телеграфна агенция.

Каракачанов, който отговори през днешния ден на настоящи въпроси в отрасловата парламентарна комисия, е срещнал и с оферти за промени в Закона за публичните поръчки, с които да се отстрани опцията компании с действия, нямащи нищо общо с защитата, да апелират публични поръчки по ремонт на бойна техника.

Военният министър изясни пред публицисти, че през вчерашния ден след съвещанието на Министерския съвет е взел участие в работна среща с вицепремиера Томислав Дончев и с финансовия министър Владислав Горанов, с които е разискал двата въпроса.

По думите му за възобновяване на летателната валидност на част от наличната вертолетна техника на бойната ни авиация са нужни малко над 50 млн. лв..

Каракачанов уточни, че предложенията за промени в Закон за обществените поръчки би трябвало да се съгласуват с Агенцията по публичните поръчки. Той посочи, че става въпрос само за поръчките, свързани с ремонт и поддръжка на бойната техника.

Министърът означи и опцията да има авансово сключвани контракти за поправки, които да се извършват при съществуване на средства, с цел да няма забавяния, породени от обжалване на процедури със заводите, които би трябвало да доставят аварийните елементи.

В отговор на въпрос Каракачанов удостовери, че сега няма нито един изправен Ми-17, тъй като по думите му не може да се разчитат средства единствено за планов ремонт на една машина годишно. Трябва да се отделят средства за повече вертолети, никой не е предполагал, че ще се случи сходна злополука, уточни министърът. По думите му в случаи на пожари могат да бъдат употребявани и вертолети " Кугър ", само че доста по-неефективно, тъй като могат да носят единствено малко над 1 звук вода, за разлика от 3 тона при Ми-17. Можем да се обърнем към някои частни компании в България, които имат сходни вертолети, както и към наши съседи и сътрудници, уточни министърът.

Каракачанов уточни, че не е правилно да разяснява вероятните аргументи за случая с вертолета Ми-17, при който починаха двама водачи, преди да са се произнесли способените органи. Все отново той добави, че не е напълно уверен дали повода е в опашния винт на машината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР