Министърът на отбраната Драгомир Заков даде повече подробности за малкия

...
Министърът на отбраната Драгомир Заков даде повече подробности за малкия
Коментари Харесай

Заков: Нито за миг самолетът не бе заплаха за цивилна или военна структура

Министърът на защитата Драгомир Заков даде повече детайлности за дребния аероплан, който навлезе във въздушното пространство на няколко страни, измежду които и България. Случаят е от през вчерашния ден вечерта, само че през днешния ден стана ясно какво тъкмо се е случило.

Той удостовери, че въпросният аероплан е прелетял през Словакия, Унгария, Румъния, за малко е бил в Сърбия и по-късно е навлязъл в българското въздушно пространство, като незабавно е засечен от изтребители, изясни Заков пред Нова тв.

" В нито един миг самолетът не беше опасност за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, т.е. сложен за прихващане от изтребители по този метод, само че беше наблюдаван от самото начало. Локализиран е къде е кацнал и сега се правят съответните дейности за определяне на аргументите ", увери той.

По-рано от Министерство на защитата (МО) също потвърдиха за случая и дадоха повече детайлности.

" На 8 юни към 19.09 ч. дребен аероплан е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е изхвърчал от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без утвърден летателен проект ", показаха от МО.

В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от маджарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, основани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задания по защита на въздушното пространство и от самото начало са съпровождали самолета-нарушител. При навлизането му в България при комплицирани хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на Министерство на вътрешните работи мястото на кацане е локализирано, допълниха от отрасловото министерство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР