Министърът на отбраната Димитър Стоянов изнесе лекция пред студенти и

...
Министърът на отбраната Димитър Стоянов изнесе лекция пред студенти и
Коментари Харесай

Министър Димитър Стоянов пред УниБИТ: Моите командири в армията са ме научили да се боря

Министърът на защитата Димитър Стоянов изнесе лекция пред студенти и преподаватели от УниБИТ на тематика " Модернизация на въоръжените сили ", в която разкри любопитни детайлности както за плановете за рационализация на армията, по този начин и за тактиката, която ползва за прокарването им през Народното събрание.

 

Той бе преставен на аудиторията от проф. Стоян Денчев, ръководител на общото заседание на УниБИТ.

Стоянов акцентира първоначално, че сега българската войска е " дребна, само че не съвременна, а софтуерно изостанала ".
Именно модернизацията на армията, която се поддържа от 60% от българите, е най-голямото предизвикателство пред екипа на МО.

" До нашите граници ими боен спор. Ние сме предан член на НАТО, само че би трябвало да сме и заслужен член на този съюз, ", акцентира министърът. И зададе риторичен въпрос: " Пропуските в нашите бойни качества са огромни, е почтени ли сме? "

Министър Стоянов разкри, че с цел да бъдем в действителност заслужен член на Алианса, би трябвало да развием 188 качества, открити при прегледа на защитата, а в Народното събрание са импортирани единствено 13 плана. " Но аз се колебая, че и те ще бъдат признати, тъй като на служебния кабинет не му се поставя политическа поддръжка ", акцентира със страдание министърът.

Стоянов в разви тезата, че тъкмо в актуалната обстановка е нездравословно да се пестят пари във връзка с националната сигурност. Българската войска е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме доста от нашите съдружници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас старания за модернизиране на българската войска.

Той разкри, че и през 2023 година България няма да стигне 2% от Брутният вътрешен продукт за въоръжаване, въпреки че условието да е за 2,5, и че това може да се случи едвам в 2024 година. За цялостното модернизиране на армията ни са нужни 38 милиарда лв., а това българската стопанска система сега не може да си го разреши.

Министър Стоянов употребява забавен метод, в който съпостави планирането на една военна интервенция с планирането на планове за модернизцация на армията.
" Най-голямата мъгла във войната е допускането. Планирането е доста комплицирано в БГ войска. Всеки един проект при конфликт с съперника може да се провали в първите 10 минути. Да прецениш волята на съперника, е значим фактор. Липсващата информация е значително значение за проекта при всяка една военна интервенция ", уточни пред студените шефът на МО и добави, че в такива случаи постоянно би трябвало да има авариен вид.

Той описа всичко това, с цел да онагледи тактиката, която подхваща по отношение на депутатите, които би трябвало да гласоподават програмата на модернизацията на армията.

И тъй като в Народното събрание има политически сили, които са срещу, министър Стоянов е подхванал на дребните стъпки да реализира мечтаното - вместо да внесе цялостна стратегия, той внася поотделно всеки един от 13-те проекта с вярата по този начин да заобиколи нежеланието на депутатите да одобряват цялостната стратегия. Както към този момент е известно, за тези 13 плана са планувани разноски в размер на 6 640,7 млн. лева

Проектът за бойните сухопътни машини, на стойност 2,5 млрд лв., към този момент е събудил интереса на доста западни компании, в ход са плановете за трите радара, за 155-мм гаубици, за трите бойни кораба, разкри министър Стоянов.
Той се спря особено на плана за придобиване на 8 броя F-16 BLOCK 70 за доизграждане на изтребителна авиационна ескадрила, подчертавйки, че един от поддържниците на този план и че за българските Военновъздушни сили е извънредно значимо придобиването на нова техника, тъй като нашият авиационен парк е от 1988-89 година.

Стоянов разкри, че когато в МО са разработвали програмата за рационализация на военната авиация са работили по 14-18 часа и е имало един човек, който от самото начало ги е стимулирал. Това е бил тогавашият началник на Военновъздушни сили Румен Радев, през днешния ден президент на България.

Залата слушаше с извънредно внимание лекцията на военния министър, а студените се оказаха готови и му задаваха смислени и съответни въпроси.

" Защо не изразихте позиция по време на дебатите в Народното събрание при гласуването на инвестицията за новите 8 самолета Ф-16 ", попита студент, който очевидно следи парламентарната активност. " Не желаех да влизам в политически разпри. Като длъжностен министър съм внесъл всички планове на МО и съм убедил всички членове на комисията по защита в тяхната необходимост ", отговори Стоянов и изрази страдание, че програмата на рационализация на армията се опълчва на обществената стратегия. " Ако бях обществен министър, щях да желая пари за пенсии, само че аз съм министър на защитата ", акцентира той.

Стоянов обърна особено внимание на настояванията за заместваща платформа, до момента в който дойдат поръчаните нови изтребители. Според него това не е удачна тактичност.

" Ниското техническо равнище на БГ войска работи демотивиращо. За да има успеваемост в кадровата политика на МО, би трябвало да има рационализация на армията ", уточни съответната формула министър Стоянов.

Лекцията му беше с прочувствен заряд и без заобикаляне на проблемите.

" В персонален проект не съумях да убедя цялото МО, че вървим в вярната посока ", отговори искрено министър Стоянов на един " персонален въпрос ". И уточни бъдещата си цел - да постави старания за по-голяма мотивация на сътрудниците си.

" При взимане на значими решения, към кого се обръщате, кого слушате ", попита любопитна студентка и получи евентуално непредвиден отговор: " Моята брачна половинка. Човек не би трябвало да крие истината! ". И добави: " А в службата - постоянно съм се съветвал с командващите. Те са ме научили да се боря ".

В отговор на въпрос на ген. Груди Ангелов, министър Стоянов разкри, че в МО е основана работна група, която е фокусирана върху основаването на нова Национална тактика за сигурност, защото тази от 2018 година към този момент не дава отговор на днешната обстановка и на актуалните условия.

Накрая министър Стоянов бе изпратен от УниБИТ възторжено под звуците на боен марш.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР