Министърът на околната среда в служебното правителство на Марин Райков

...
Министърът на околната среда в служебното правителство на Марин Райков
Коментари Харесай

Скандалът продължава: Ексминистър сравни Майстора с Азис и Слави

Министърът на околната среда в служебното държавно управление на Марин Райков - Юлиан Попов провокира нов скандал, обвързван с Владимир Димитров-Майстора. След ЛГБТ плана “Другите българки”, финансиран от Национален фонд " Култура”, който показва фотосесия на транссексуални, имитиращи дамите от картини на великия български художник, журналистът и публицист също разбуни духовете с мнението си. Той разгласи Майстора за несъвършен създател, съпостави го даже с Азис и Слави Трифонов.

" Понеже стана дума за Владимир Димитров - Майстора, да споделя нещо, което от дълго време ми се ще да кажа. Майстора е несъвършен, недодялан украсителен художник. В него няма нито финес, нито вдъхновяващо изобретателно деформиране, нито натурализъм, нито различен -изъм. Той даже не е добър имитатор, като да вземем за пример Никола Танев, Марио Жеков или Илия Петров ", счита някогашният екоминистър, назначен от президента Росен Плевнелиев.



" Майстора можеше да бъде Азис на българското изобразително изкуство, само че му липсва иронията и непрекъснатата промяна на функциите на Азис. (Автопортретите му леко се изместват от тези квалификации и плоския му украсителен жанр. Вероятно доза самовлюбеност му е помогнала.) Не инцидентно Майстора не е създател, който няма никаква известност отвън България.

Не че страда от липса на национално самопризнание. Напротив, той е най-популяризираният български художник. Като една българска роза, розовото масло или облаче че ле бяло. Лауреат е и на Димитровска премия ", добави Попов и разгласява две картини - едната на Владимир Димитров, а другата на Иван Мърквичка, очевидно в опит да съпостави стиловете на двамата художници.



" Ако се чудите за какво Слави Трифонов е толкоз известен, един от отговорите би бил “защото Майстора се стартира за най-големия български художник”. Това не значи, че България няма забавни гении в близката си и доста далечна изобразителната си история. Примитивистичните икони са удивителни. Много, доста обратно неолитното ни завещание, което не е българско, е превъзходно. Намират се и положителни художници от по-близкото минало. Майстора просто не е един от тях. Може би “скандалната” трансинтерпретация ще обогати двуизмерните му декоративни творения ", написа още Юлиан Попов.



Под поста му се завихри яростна полемика, като мнозина се изричат много остро към общественика, дръзнал с лека ръка да зачеркне Майстора.

Юлиан Попов е измежду основателите на частния Нов български университет и негов пръв изпълнителен шеф. Директор е на английската благотворителна организация „ Friends of Bulgaria “. Председател е на управителния съвет на Европейския институт за успеваемост на постройките, основан в Брюксел и на управителния съвет на фондация „ Елизабет Костова “, която поддържа българските писатели, както и публикуването на български писатели на британски език.

До встъпването си в служба министър на околната среда и водите е ръководител на борда на Българското учебно заведение по политика и член е на борда на Американския университет в България.

Член е на Настоятелството на Новия български университет, Консултативния съвет на Кеймбриджката стратегия за стабилно водачество и Стратегическия ръб на Тунизийското учебно заведение по политика. Той е политически консултант за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация.

От 1994 година живее в Лондон. Получава и английско гражданство, само че се отхвърли от него, с цел да стане длъжностен министър.

Юлиан Попов е брат на първия началник на „ Отворено общество “ - България Стефан Попов.

Снимка горе: Автопортрет на Владимир Димитров - Майстора, съхраняван в Художествена изложба " Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР