Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов изиска от

...
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов изиска от
Коментари Харесай

Румънците се канят да горят отпадъци в Гюргево

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов изиска от кмета на Русе Пенчо Милков мнение по отношение на план за построяването на инсинератор за медицински боклуци в румънския град Гюргево.

В писмо до министерството кметът декларира, че до 25 август всички заинтригувани русенци ще могат да изразят своето мнение по отношение на осъществяването на плана.

Компетентен орган по процедурата за Оценка въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст е министърът на околната среда и водите, акцентира Пенчо Милков, съгласно който от решаващо значение дали да бъде осъществен планът е прецизният надзор по извършената процедура от министерствата на околната среда и водите на България и Румъния.

В този смисъл присъединяване на локалното население в процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда е значимо, безапелационен е кметът на Русе. Пенчо Милков приканва жителите на Община Русе, като директно заинтригувани от осъществяването на сходен план, да споделят и изпратят мненията си до българското екоминистерство в инструкции период – 25 август.

Ето и детайлностите за плана за построяването на инсинератор:

С писмо Nr DGEICPSC/100850/08.08.2023 година на Министерството на околната среда, водите и горите на Румъния е получена нотификация за плана, отчет за оценка на въздействието върху околната среда - на български и британски език, и отчет за степента на оценка на въздействието на плана върху предпазени зони в Румъния (на български и британски език). Основните параметри на инсинератора са следните:

• Местоположение: Теренът, препоръчан за осъществяването на плана, се намира на платформа 2 на някогашния химически цех в Гюргево

• Капацитет: 7,2 тона дневно и надлежно 2 304 тона на година от следните боклуци: Медицински рискови и медицински неопасни боклуци и странични скотски артикули

• Конструктивни детайли на инсинератора:

- Ротационна горивна камера за първично изгаряне, оборудвана с инжектор, който има ролята да вкарва спомагателен въздух и по този метод да обезпечава изцяло и хомогенно изгаряне до температура от 850 градуса

- Фиксирана догоривна камера за вторично изгаряне, в която протича цялостното изгаряне на летливите органични съединения при температура 1100 градуса.

В процеса на изгаряне газовете, произлизащи от първата горивна камера, ще бъдат засмукани в зоната за филтриране. Преди да бъдат изхвърлени, те ще бъдат пречистени и измити.

- Система за разпределение на спомагателен въздух, нужна за вярното и цялостното изгаряне, която посредством общ вентилатор ще подава в допълнение въздух на секциите до точките за достъп в двете горивни камери и до връзката за комина.

- Системите за изхвърляне на пепелта и за подаване на отпадъците ще бъдат автоматизирани.

• Пречистване на индустриални води: Отпадните води от инсинератора ще доближават до промишлена канализационна мрежа, ще се пречистват в новоизградена пречиствателна станция и след това ще се заустват в индустриална канализационна мрежа. Оттам пречистените води ще се заустват в река Дунав. В отчета е прегледан методът за филтриране посредством утаяване, както и доколко ще бъдат пречистени отпадните води.

• Емисии в атмосферата: Твърди частици, серен диоксид, азотен диоксид и въглероден диоксид

• Технически параметри на изпускателното устройство: 1 комин с диаметър 500 мм и височина 10 м на кота +/-0,00

• Провеждане на мониторинг на въздуха: Непрекъснат мониторинг на NOX, NH3, CO, SO2,HCl, HF, Hg, TCOV

• Зона на трансгранично влияние: Разстоянието на разпространяване на концентрациите на атмосферни замърсители (за най–високата записана скорост напразно – 16,9 m/s) са под границата от 534 м.

„ Проявявам угриженост по отношение на вероятните въздействия върху околната среда и здравето на хората, и при положение, че се пристъпи към реализация на плана, е належащо навреме да се приложи нормативната уредба на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст “, декларира кметът на Русе.

Община Русе ще предложи на страната да изиска провеждането на разбор, включващ наблюдаване на активността и установяване на всяко нездравословно трансгранично влияние.

Когато вследствие на разбора след осъществяването на плана страната на генезис или засегнатата страна имат задоволително съображение да считат, че съществува доста нездравословно трансгранично влияние или са видяни фактори, които могат да доведат до такова влияние, те неотложно ще осведомят за това другата страна. Във връзка с това заинтригуваните страни ще проведат съвещания по отношение на ограниченията, които е належащо да се вземат за премахване на въздействието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР