Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът

...
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът
Коментари Харесай

България и Украйна ще се обединят в разработването на екологосъобразни технологии

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на екологията и естествените запаси на Украйна Руслан Стрилец през днешния ден подписаха меморандум за съдействие сред двете институции в региона на опазването на околната среда, оповестяват от пресцентъра на екологичното ни министерство.

Снимка: Министерство на околната среда и водите

България и Украйна ще обединят напъните си в създаването на екологосъобразни технологии. Съвместната работа ще имат специалистите в двете министерства в областта на устойчивото ръководство на водите и отбраната от наводнения, ръководство на отпадъците и качеството на въздуха, както и при опазване на природата и биоразнообразието. В меморандума за съдействие залегнаха и общи дейности в региона на геологията и потребните изкопаеми, химическото ръководство и рехабилитация на нечисти терени, както и попречване на индустриално замърсяване.

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Днес по време на събитие в павилиона на Украйна в границите на COP28 министър Юлиян Попов изрази поддръжката и присъединението на България към интернационалната Декларация за околната среда (Декларация от Киев в региона на околната среда). Проектът на декларацията от Киев насочва напъните към създаване на интернационален механизъм за пресмятане на екологичните вреди от войни в осъществяване на дилемите, избрани в дирек 8 „ Екологична сигурност “ – един от десетте стълба на самодейността „ Формула за мир “ на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Снимка: Министерство на околната среда и водите

В събитието, чийто хазаин беше Руслан Стрилец, взе участие министър Юлиян Попов, както и министрите на екологията на Словения, Финландия, Нова Зеландия, Швеция, Литва и други.

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Страните, включили се към декларацията, поддържат суверенитета на Украйна, осъждат съветската експанзия и предизвикват основаването на компенсационен механизъм за трансгранични екологични въздействия. Декларацията акцентира нуждата от демилитаризация на атомната електроцентрала и приканва за световно съдействие при оценка и попречване на екологични вреди.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР