Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви днес,

...
Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви днес,
Коментари Харесай

Екоминистърът: Крайно време е който замърсява да плаща повече от другите

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов съобщи през днешния ден, че е извънредно време в България заплащането на такса боклук да става съгласно замърсяването, а не съгласно данъчната оценка на парцела. Става въпрос за правилото „ замърсителят заплаща “. Това е елементарен принцип, учреден на здравия разсъдък: замърсителят следва да заплати, с цел да поправи вредата посредством разчистване на нечистия регион или покриване на разноските за опазване на здравето на засегнатите хора.

Министърът изиска и съответни санкции за замърсяване.

„ За огромни замърсявания са нужни огромни санкции, до ниво на фалиране на предприятия, в случай че вредите са огромни “, акцентира Попов пред bTV.

По думите на министъра е добре да имаме добре извършена система за разделно събиране на отпадъци, така че отпадъкът да може да бъде събиран и изхвърлен, а не хората да не знаят какво правят.

„ Трябва да въведем системата “ замърсителят заплаща „, която не е въведена в България. Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която се заплаща на база данъчна оценка, а не на база на това колко боклук си основал “, посочи екоминистърът.

Той значи, че от другата година някои общини ще вкарат метода пилотно и изрази религия след 2-3 години той да бъде въведен в цялата страна. За задачата трябвало да се вкарат компютърни технологии.

По думи на Попов отпадъците са много безценен ресурс.

“ Въпрос е на култура, на организация и на политика. Въпрос на пазар е, в който ние да създадем търсене „, обясни той.

Припомняме, че правилото „ замърсителят заплаща “, е един от фундаментите на политиката на Европейския съюз в региона на околната среда. Прилагането му значи, че замърсителите поемат разноските, свързани със замърсяването, в това число разноските за ограниченията, подхванати за попречване, надзор и премахване на замърсяването, както и разноските, които то постанова на обществото. Чрез използването на този принцип замърсителите се подтикват да заобикалят нанасянето на вреди на околната среда и носят отговорност за породеното от тях замърсяване. Също по този начин разноските за премахване на замърсяването се покриват от замърсителя, а не от данъкоплатеца.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР