Министърът на околната среда и водите взе участие в заседанието

...
Министърът на околната среда и водите взе участие в заседанието
Коментари Харесай

Министър Юлиян Попов участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Люксембург

Министърът на околната среда и водите взе присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда в Люксембург, което се организира под председателството на Испания.

На днешното съвещание министрите разискаха предлагането за Регламент за стандартите за излъчвания на CO2 от тежкотоварни транспортни средства. България поддържа оферти общ метод и оцени позитивно работата на Председателството, оповестяват от ведомството.

Министър Попов поддържа предложенията за разширението на клаузата за обзор във връзка с потребността от разбор и отчитане на инфраструктурното развиване в трети страни. Той означи, че има нужда от отчитане на развитията в международен мащаб, в това число в Съединени американски щати и Китай, във връзка с електрификацията на превоза и батериите, като уточни, че при липса на дейности Европейски Съюз ще изостане във връзка с нововъведенията и технологиите. Министър Попов прикани за амбициозни дейности, като добави, че даже и все още електрификацията на превоза се развива със обилни темпове. Като образец той уточни град София, където все още е реализирана 75% електрификация на градския превоз. В този подтекст министърът подсети и за предложенията на България, отправени в предишното, по отношение на създаването на концепцията за зелени коридори в границите на Съюза.

Следобедната сесия стартира с разискване на предлагането за Директива за филтриране на градските отпадъчни води. България уточни, че използването на директивата ще бъде голямо предизвикателство за страната ни във връзка с вложения и потенциал и акцентира, че националните условия и другите стартови позиции на страните членки би трябвало да се вземат поради в оптималната степен. Отбелязан беше напредъкът, изключително що се отнася до периодите за използване на някои разпореждания, и по-специално съответните дерогации за страните членки, включили се към Европейски Съюз след 2006 година Въпреки това периодите остават прекомерно амбициозни и не престават да бъдат прекомерно огромно предизвикателство в композиция с новите доста високи условия, заради което България гласоподава „ въздържал се “.

Заседанието на Съвета продължава с разискване на заключенията на Съвета по отношение на подготовката за СОР28, която ще се организира в Дубай в края на годината, както и на обновения национално избран принос на Съюза към Рамковата спогодба по климата. Актуализирането на национално избрания принос и подаването му към Секретариата на Конвенцията преди СОР28 ще затвърди още един път водещата роля на Европейски Съюз, както и ангажираността му към предприемането на действителни ограничения за реализиране на нужните понижения на излъчванията предвид на поставените в Парижкото съглашение цели и последните научни отчети. По този метод Европейски Съюз ще даде образец и тласък на останалите страни за подаване на амбициозни и транспарантни национално избрани приноси в границите на първия Глобален обзор за напредъка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР