Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповеди

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповеди
Коментари Харесай

Министър Росица Карамфилова обяви две нови защитени територии

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповеди за оповестяване на две нови предпазени територии в категорията " предпазена околност " - " Туфеста острица ", в землището на село Горно Вършило, община Септември, област Пазарджик и " Долно Черковище ", в землището на с. Долно Черковище, община Стамболово, област Хасково, оповестява Българска национална телевизия.

Защитена околност “Туфеста острица ” е с повърхност от 6,889 дка и е оповестена по предложение на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик в сходство със Закона за предпазените територии (ЗЗТ) за запазване на заплашен растителен тип - туфеста острица (Carex elata) и неговото местообитание.

В предпазената околност се не разрешават действия, които могат да доведат до унищожаването на екземпляри от растителния тип туфеста острица и неговото местообитание, като да вземем за пример: смяна в предназначението и метода на трайно прилагане на земята; строителство с изключение за поддръжка, ремонт и реорганизация на съществуващи съоръжения; разораване; паша и други.

Защитена околност „ Долно Черковище “ се простира на 4691,116 дка и е оповестена по предложение на община Стамболово, Българско Дружество за отбрана на птиците, Природозащитно съдружие „ Биосфера “ и Българска фондация „ Биоразнообразие “ и е подкрепено от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.

Защитената околност е оповестена за запазване на местообитанията на предпазени, редки и застрашени растителни типове и скотски типове. Растителните типове включват вкл: Бяла змийска трева (Goniolimon collinum), Румелийски тръбоцвет (Trachelium rumelianum), Нежен лопен (Verbascum humile), Черноморска ведрица (Fritillaria pontica) и други.

Животински типове включват дъждовник (Salamandra salamandra), огромна (кафява) крастава жаба (Bufo bufo), шипобедрена костенурка (Testudo graeca), шипоопашата костенурка (Testudo hermanni), обикнoвена блатна костенурка (Emys orbicularis) зелен гущер (Lacerta viridis), египетски лешояд (Neophron precnopterus), черен лешояд (Aegipius monachus), белоглав лешояд (Gyps fulvus), скален орел (Aquila chrysaetus),царски орел (Aquila heliaca), късопръст ястреб (Accipiter brevipes), средиземноморски сокол (Falco eleonorae) и други както и за запазване на присъщ и незабравим ландшафт.

Не се позволяват действия, които могат да доведат до обезпокояване и заличаване на типовете - предмет на отбрана, увреждане и заличаване на техните местообитанията, както и на естествените характерности на ландшафта. В тази връзка, в предпазената околност е неразрешено строителството и други действия, водещи до смяна на ландшафта, с изключение: поддръжка, ремонт и реорганизация на съществуващи пътища и други уреди, както и създаване на екопътеки и прилежащите им инфраструктурни детайли и други.

Предстои обявяване на двете заповеди в Държавен вестник.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР