Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в
Коментари Харесай

Подписаха новото споразумение за финансиране на програма Околна среда на стойност 30,5 млн. лв.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе участие в подписването на ново съглашение за финансиране по стратегия " Околна среда " - за промени на климата. Сумата пж Европейския финансов механизъм е за общо 30, 5 милиона лв.. Подписването стана по време на неофициалният съвет на министрите на Европейски Съюз по околна среда в Националния замък на културата.

Министър Димов благодари на страните-донори за приноса към България при реализацията на основни екологични политики. „ Подписването на Програмното съглашение за програмата е израз на построеното доверие сред страните-донори и Министерство на околната среда и водите, на положителното съдействие, на високата добавена стойност от постигнатите резултати през предходните програмни интервали. То е поръчител за желанието да продължим да работим дружно в постигането на високи екологични стандарти и в грижата за околната среда “, сподели министър Димов.

Новата стратегия „ Околна среда и изменение на климата “ си слага за цел посредством предоставеният финансов запас от 30,5 млн. лева да извърши ограничения по използване на значими политики в региона на ръководството на отпадъците и акомодация и намаляване към климатичните промени. Наред с това ще бъде реализирано естествено надграждане на постигнатите резултати от предходния програмен интервал в областите на екосистемите и ръководството на морските води. „ Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство затвърди позицията си на главен финансов инструмент, подпомагащ националната политика в региона на морските води “, уточни министърът на околната среда и водите.

Програмен оператор на програмата ще бъде Министерство на околната среда и водите, а задачата на финансираните бъдещи планове е да се обезпечи висока добавена стойност при осъществяването на основни политики в региона на околната среда както на национално, по този начин и на европейско равнище, с цел да се надградят към този момент постигнатите резултати.

Атле Хамар, от Норвегия акцентира, че България е една от първите страни, която завърши договарянията и подписа съглашението. Целта на безвъзмездната помощ е да се понижи неравенството в социално-икономически проект в Европа и да се укрепят двустранните връзки. Програмата е ориентирана главно към създаване на потенциал в области като измененията в климата, биоразнообразието, нисковъглеродните излъчвания, морските басейни и ръководството на отпадъците. „ Чрез Норвежката организация по околна среда Норвегия ще продължи да бъде сътрудник на Министерство на околната среда и водите в осъществяването на програмата “, добави още Атле Хамар.

Подписи под документа поставиха Иван Иванов, шеф на дирекция „ Централно координационно звено “ към Министерския съвет и държавният секретар към Министерство на околната среда и климата на Кралство Норвегия Атле Хамар.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР