Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще участва

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще участва
Коментари Харесай

Нено Димов ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Люксембург

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще взе участие в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда, което ще се организира на 9 октомври 2018 година в Люксембург, оповестиха от пресцентъра на министерството.

В рамките на Съвета, по самодейност на министър Димов, България, подкрепена от Полша и Словакия, ще сложи на вниманието на министрите по околна среда на Европейски Съюз и на Европейската комисия въпроса за предприемане на ограничения против замърсяването на въздуха по отношение на упования напор на използвани коли от страни членки с високи междинни приходи на глава от популацията към такива с по-ниски, откакто все по-голям брой градове в Западна Европа вкарват забрани за придвижване на дизелови коли заради повишените им нездравословни излъчвания.

В дневния ред на Съвета се планува приемане на обща позиция на страните на Европейски Съюз по Регламент, установяващ стандарти за излъчванията на нови леки и лекотоварни коли. Държавите членки ще дебатират заложените цели за понижаване на въглеродните излъчвания към 2030 година и механизма за стимулиране на нулево и ниско емисионни коли. Европейският парламент одобри своята позиция на 4 октомври 2018 година, като заложи извънредно амбициозната цел от 40% понижаване на излъчванията от въглероден диоксид от 2030 година По самодейност на министър председателите на страните от Вишеградската четворка – Словакия, Унгария, Полша и Чехия, към която се причисли и България, страната ни ще отстоява при установяване на намаляването на излъчванията, да се регистрира социално-икономическия детайл и не би приела понижение по-високо от 30%.

Съветът ще одобри Заключения, изразяващи главните детайли на преговорната позиция на Европейски Съюз за Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, която ще се организира през декември тази година в Полша.

Очаква се министрите да одобряват и Заключения на Съвета на Европейски Съюз по отношение на позицията на Европейски Съюз за идните през ноември срещи по Рамковата спогодба за биологично многообразие на Организация на обединените нации. Документът показва дълготрайната визия на Съюза за стабилно развиване и запазване на биоразнообразието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР