Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще предложи

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще предложи
Коментари Харесай

Нено Димов смекчава скока на таксата за отпадъци на общините

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще предложи решение, с което ще се отсрочи достигането на оптималния размер на отчисленията, които общините заплащат при депониране на отпадъците, до цялостното доизграждане на инфраструктурата за сепариране и компостиране.

Това стана ясно след среща на министър Димов с парламентарната група на „ Обединени патриоти “ (ОП), извършена по самодейност на Вътрешна македонска революционна организация.

Министър Димов напомни, че от 2011 година насам се организира политика за понижаване на депонирането и увеличение на преработването и повторната приложимост на боклуци. Тя планува увеличение на таксата, която общините да заплащат, в случай че не осъществят заложените цели за преработване и понижаване на депонираните биоразградими боклуци.

Още през 2013 година е планувано през 2020 година отчисленията да доближат 95 лв. на звук. Голямата разлика сред настоящия размер от 57 лв. и заложения за 2020 година размер от 95 лв. е вследствие на понижението на отчисленията през 2017 година по гледище на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

„ Предвидено беше до 2020 година да бъдат построени плануваните уреди за отнасяне на боклуци. Вече са построени 53 районни депа, само че за жалост има закъснение в построяването на някои компостиращи и сепариращи съоръжения, което забавя някои от общините при осъществяване на избраните цели “, означи министър Димов.

Затова говорихме с групата на Вътрешна македонска революционна организация и ще обсъдим с НСОРБ нарастването от 57 на 95 лв. да бъде на три стъпки през идващите години до 2022 година, тъй че да е по-поносимо за общините. В този интервал се чака инсталациите да бъдат приключени “, изясни министърът.

„ За тази година общият размер на дължимите отчисления от общините би повишен до 130 млн. лева, което е доста огромна тежест и може да докара до повдигане на такса боклук в съвсем всички общини. Затова поканихме министър Димов и с задоволство научихме, че има разновидности за решение на казуса “, разяснява и съпредседателят на ПГ на Оперативна програма Искрен Веселинов.

„ За общините, които извършват задачите за преработване и отклонение на биоразградимите боклуци от депата, отчисленията се понижават с по 50% “, напомни министър Димов. По предварителна информация от Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС) за 2018 година 38 общини осъществят задачите за преработване, а към 195 общини - задачите за ограничение на депонираните биоразградими боклуци.

Целта на въведените през 2011 година отчисления по Закона за ръководство на отпадъците е да се насърчат общините да понижат количествата на отпадъците, които депонират, като вкарват разделно събиране, повторна приложимост, преработване и оползотворяване на битови боклуци. Средствата, събрани от отчисленията, могат да се употребяват единствено за вложения в съоръжения за отнасяне и понижаване на депонирането. Поставените цели са до края на 2020 година страната ни да ограничи количеството депонирани биоразградими боклуци до 35% по отношение на 1995 година, а до 2030 година задачата е депониране на едвам 10% от общо формираните битови боклуци. Отчисленията са част от таксата за битови боклуци. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР