Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповед
Коментари Харесай

Нено Димов отмени заповедта за защитена зона „Комплекс Калиакра“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов анулира заповед РД-526 от 21 юли 2017 година, с която вкара забрани за избрани действия в границите на разпространяване на естествено местообитание 62СО Понто-сарматски степи от предпазена зона „ Комплекс Калиакра “, част от европейската мрежа Натура 2000. Заповедта се анулира след предписание на премиера Бойко Борисов и с оглед зародилото напрежение измежду жителите в региона на общините Каварна, Шабла и Балчик.

Това оповестиха от министерството на околната среда и водите.

Заповедта беше издадена след договаряния на министър Димов с Европейската комисия по отношение на неоправдателно решение на Съда на Европейския съюз против България по проблема Калиакра. Целта на договарянията с Европейска комисия беше да се лимитират оптимално вредите от недалновидни управнически решения, взети от държавното управление на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. Постигнатото съглашение с Европейска комисия беше, с цел да не се постановат финансови наказания и милиони загуби за България, в това число посредством унищожаване на съществуващи обекти.

Още с встъпването си в служба министър Димов разгласи, че ще търси баланс сред икономическото развиване и опазването на околната среда в името на повишение на качеството на живот на жителите. Възникналото напрежение на Калиакра, сподели нарушение на този баланс. Стана ясно, че въпреки и намаляващо загубите за България, съглашението с Европейска комисия, ги разпределя по неправдив метод, като трансферира главната тежест на тези, които минимум могат да я понесат. Затова министър Димов е решен да води разговор до намирането на решения, които да защитят жителите и тяхната частната благосъстоятелност, която има идентична тежест без значение дали е огромна или дребна.

В тази връзка още в неделя министър Димов ще се срещне с кметовете на обитаемоте места в региона на Калиакра, с представители на инициативния комитет „ Да спасим Добруджа “ и със засегнатите браншови организации. Целта е да бъде разисквана обстановката, зародила след решението на Съда на Европейския съюз и да се реализира допустимо най-правилното решение за всички страни и за страната, след породената голяма вреда от предходни ръководства.

Министър Димов ще беседва с комисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела и ще го предложения, дружно с неправителствените организации, които са в основата на правенето на описите с териториите по Натура 2000, с представителите на пострадалите частни притежатели, браншови организации и други наранени страни в региона на Калиакра да дискутират другите позиции и да се търсят решения и намиране на вероятния баланс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР