Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кмета

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кмета
Коментари Харесай

Градят инсталации за отпадъци за 9,7 милиона

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кмета на община Велинград доктор Костадин Коев подписаха контракт за даване на безплатна финансова помощ по предпочитана ос 2 “Отпадъци ” на Оперативна стратегия “Околна среда 2014-2020 година “ по Инвестиционен план “Изграждане на апаратура за авансово отнасяне на смесени битови  отпадъци  и апаратура за компостиране на зелени боклуци от общини Велинград и Ракитово “. Общият размер на инвестицията е близо 9,7 млн. лева от които Оперативна програма „ Околна среда “ обезпечава безплатна финансова помощ в размер на 7,15 млн. лева Срокът за нейното осъществяване 30 месеца.

С отпуснатите пари ще бъде построена и компостиращата апаратура. Тя ще е с потенциал от 4000 тона годишно. Ще бъде обезпечено нужното съоръжение, уреди и техника за разделното събиране и превозване на зелените и биоразградими битови боклуци.

До този контракт обаче се стига с цената на доста труд и взаимни взаимни отстъпки, сподели  кметът доктор Коев. Сподели още, че до началото на идната година Велинград ще завърши и с рекултивирането на остарялото бунище в кв. Каменица, което от години е голям проблем на  жителите на квартала.

            Целта на плановото предложение е да понижи количеството депонирани битови боклуци посредством обезпечаване на спомагателен потенциал за авансово отнасяне на смесено събрани битови боклуци и преработване посредством компостиране на зелени и/или биоразградими боклуци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР