Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обвинен

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е обвинен
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата даде подробности за акцията за водната криза

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е упрекнат за умишлена занемареност, съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева на конференция в Съдебната палата.

Димов в прорез със Закона за водите и други подзаконови нормативни актове е разрешавал водоползване от язовир " Студена " за промишлени потребности на избрани сдружения, макар че е бил съответно уведомяван документално за това, че равнището на водата в язовира понижава и то доста през последните години.

Така съгласно прокуратурата министърът е нарушил служебните си отговорности и в интервала от 1 януари 2018 до 17 ноември 2019 година.


„ От събраните доказателства, които са над 48 тома, сме създали обосновано съмнение за занемареност от страна на Нено Димов, който съзнателно е осъществил това действие. За интервала от 2018 година до края на предходната година, Димов съответно е бил осведомен какво е равнището на водата в язовир „ Студена “. В посочения интервал от време, макар намаляващия размер на язовира, Димов е продължавал да подава едни и същи количества към промишлените сдружения. Обемите са от 280 млн. към „ Стомана – Перник “ и към 100 млн. за другото. Министърът не е извършил съответните пълномощия, които има “, съобщи наблюдаващият прокурор Александър Кънев.

От началото на 2018 година управата на язовира са уведомявали ВиК Перник и министъра на околната среда и водите за обстановката. Въпреки това министър Нено Димов е разрешавал на избрани компании да черпят вода за промишлени потребности – „ Стомана Индъстри ” и „ Топлофикация Перник ”.

От прокуратурата обясниха, че се ревизират всички обстоятелства.
 Нено Димов e упрекнат в умишлена занемареност, задържат го за 72 часа Нено Димов e упрекнат в умишлена занемареност, задържат го за 72 часа
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е упрекнат за умишлена занемареност. Той остава в ареста за 72 часа и ще бъде желано непрекъснатото...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР