Министърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна проверка

...
Министърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна проверка
Коментари Харесай

МОН проверява как скандалният Любомир Спасов бе избран за декан на Медицинския факултет на СУ

Министърът на образованието проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна инспекция на избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ. Това оповестиха от МОН в бърза реакция на тазсутрешното отворено писмо на трима преподаватели, които настояват, че уволненият началник на болница " Лозенец " се е добрал до поста с измами.

Ще бъде изтънчено от висшето учебно заведение да даде цялата налична информация на министерството, като ще бъде тествана законосъобразността на процедурата. МОН чака и мнението на Контролния съвет на Университета, който също е сезиран, оповестиха оттова. Законът за висше обучение постановява, че за декан може да бъде избирано лице за най-много два поредни мандата. Сега проф. Спасов е за трети път декан, само че мандатът му не е незабавно след втория, т.е. нарушаване най-малко в това отношение евентуално няма.

Назначението на проф. Спасов бе посрещнато с учудване през вчерашния ден, защото той бе уволнен от болница " Лозенец " след разкрития за осъществявани противозаконни трансплантации на богати пациенти, представяни за мними родственици на донорите - младежи от Украйна и Молдова. Проф. Спасов е бил определен на общо заседание на факултета на 23 юни, само че новината бе обявена едвам през вчерашния ден от СУ.

Тази заран трима преподаватели от факултета разпространиха отворено писмо, в което настояват, че на общото заседание са осъществени редица груби процедурни нарушавания на Правилника за устройството и активността на Софийския университет. " Под голям напън от страна на проф. доктор Любомир Спасов върху членовете на събранието, употребявайки лично пояснение на правилника и погазвайки Закона за висшето обучение, той жестоко ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет ", настояват тримата лекари. И тримата работят в УМБАЛ " Лозенец ", като доцент Радосвет Горнев пое за известно време болничното заведение след уволнението на проф. Спасов ( " Лозенец " е база за образованието на медиците в СУ). Тримата, също така, са били претенденти за управителни постове на въпросното общо заседание.

" Проф. Спасов заяви, че не всички членове на университетския състав, имайки поради лекарите-преподаватели, могат да заемат управителни постове във Факултета. Ние - доцент доктор Йорданка Узунова, доцент доктор Радосвет Горнев и доцент доктор Дорина Асенова, не бяхме позволени до избори, надлежно за ръководител на Общото заседание, заместник-председател на Общото заседание и декан ", настояват тримата медици. Така, съгласно тях, проф. Спасов остава единствен претендент за декан. Те настояват, че той е определен " с неразбираемо и евентуално незадоволително болшинство ". Според известието на СУ, резултатите са били 51 гласа „ за “, 9 гласа „ срещу “ и 20 гласа „ въздържал се “.

В писмото се споделя още, че проф. Спасов е показал кой да влезе във Факултетния съвет, като се е възползвал от " към момента съществуващия боязън у хората след 23-годишното му еднолично ръководство на Болница „ Лозенец " и на Факултета ".

Историята има и продължение - съгласно медиците в Медицинския факултет към този момент се берат плодовете на ръководството на проф. Спасов. " Няколко дни по-късно беше призован Факултетен съвет и в познатия му жанр на ръководство, проф. Спасов „ анулира " провеждащите се сега състезания за университетски длъжности във Факултета, оповестени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „ Св. Кл. Охридски ", настояват тримата. Те настояват и че новият декан е назначил 20 души в неработещ симулационен център, който той управлява от една година и за това получава заплата. " Не е ясно каква активност се прави там и по какъв начин тя се регистрира финансово ", написа в писмото. Авторите му са сезирали Контролния съвет на СУ, завели са и дело в Софийския административен съд.

ЕТО КАК БИВШАТА ДЕПУТАТКА КРЕМЕНА КУНЕВА РЕАГИРА НА ИЗБОРА НА ЛЮБОМИР СПАСОВ:

Моля ви да се концентрирайте деликатно.

Помните ли проф. Спасов? Директорът на болница Лозенец (Правителствена).

Същият, да. С противозаконните трансплантации и големите обири от НЗОК с фиктивни лекувания на пациенти. Да, да! Същият и с 500 кв. първокласно пентахусче в самата болница с цел да си почива индивида.

Та, в този момент преглътнете деликатно.

Та-ра-рам!

Проф. доктор Любомир Спасов, Същият!, е определен за декан на Медицинския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски "!

Е, несъмнено в негов жанр.

И за сметка на всички нас. По остарял български бит.

Ако има нещо обикновено в тази безусловно ненормална история е, че въпреки всичко Медицинския факултет на Софийски университет " Св.Климент Охридски " са решили да ни осведомят нас - обществото, та в случай че може нещо да се направи в тази клета клетост да вземем да го създадем.

Аз мисля, че най-малкото, което можем да създадем е да ги подкрепим интензивно, а не след това тръшкайки се на цялата здравна система на системи.

" Проф. доктор Любомир Спасов беше определен за декан на Медицинския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Това е станало с 51 гласа " за ", с 9 гласа " срещу " и с 20 гласа " въздържал се ", на общо заседание на Медицинския факултет, състояло се 30 юни, заяви през днешния ден пресцентърът на висшето учебно заведение.

Името на някогашния шеф на болница " Лозенец " се свързва с данни за противозаконни трансплантации, за които стана известно по времето на служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров. В схемата бяха забъркани млади донори от Украйна и Молдова, които са дарили органи за " богатите си лели и чичовци " от Израел, Германия, Япония и други

Същевременно, след журналистическо следствие бе открито, че лечебното заведение е източвало НЗОК с подправени документи за фиктивно лекуване. Спасов беше освободен от служба, след 23 години власт, а Съветът на шефовете бе сменен. "

И отговор от сътрудниците на Спасов:

" На 23 юни 2023 година се състоя Общо заседание на Медицинския факултет на СУ „ Св. Кл. Охридски “, на което се създадоха избори за ръководител на Общото заседание, заместник-председател на Общото заседание и декан на Факултета. На събранието бяха осъществени редица груби процедурни нарушавания на Правилника за устройството и активността на Софийския университет (ПУДСУ). Под голям напън от страна на проф. доктор Любомир Спасов върху членовете на събранието, употребявайки лично пояснение на ПУДСУ и погазвайки Закона за висшето обучение, той жестоко ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет! Проф. Спасов заяви, че не всички членове на университетския състав, имайки поради лекарите-преподаватели, могат да заемат управителни постове във Факултета. Ние, доцент доктор Йорданка Узунова, доцент доктор Радосвет Горнев и доцент доктор Дорина Асенова, не бяхме позволени до избори, надлежно за ръководител на Общото заседание, заместник-председател на Общото заседание и декан. Като единствен претендент за декан остана проф. Спасов и в следствие той беше определен, освен това с неразбираемо и евентуално незадоволително болшинство. Впоследствие се оказа, че това „ пояснение “ на ПУДСУ не важи за избрани лекари-преподаватели, посочени от проф. Спасов, и те бяха определени във Факултетния съвет, т.е. те заеха управителни постове. За всичко това проф. Спасов се възползва от към момента съществуващия боязън у хората след 23-годишното му еднолично ръководство на Болница „ Лозенец “ и на Факултета.

Няколко дни по-късно беше призован Факултетен съвет и в познатия му жанр на ръководство, проф. Спасов „ анулира “ провеждащите се сега състезания за университетски длъжности във Факултета, оповестени преди повече от два месеца от Академичния съвет на СУ „ Св. Кл. Охридски “. Той също по този начин назначи 20 индивида в неработещ „ Симулационен център “. Този център се управлява от една година от проф. Спасов (с доста добра заплата), като не е ясно каква активност се прави там и по какъв начин тя се регистрира финансово.

Със своите дейности, в това число с противозаконното създаване на до неотдавна скришен първокласен апартамент от 500 кв.м. на територията на Болница „ Лозенец “, без строителни и финансови документи, с което към този момент се занимава и Прокуратурата, проф. Спасов уронва положителното име на Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “ и на Медицинския факултет към Университета в частност.

За всички тези нарушавания сме сезирали в детайлности Контролния съвет на Софийския университет, като е заведено и дело в Софийския административен съд.

Доц. доктор Йорданка Узунова, дм

Началник на Клиника по педиатрия, УМБАЛ „ Лозенец “, член на Катедрата по вътрешни заболявания, фармакология и клинична фармакология, педиатрия, епидемиология, инфекциозни и кожни болестина на МФ към СУ „ Св. Кл. Охридски “

Доц. доктор Радосвет Горнев, дм

Ръководител на Катедрата по хирургически заболявания, акушерство и гинекология на МФ към СУ „ Св. Кл. Охридски “

Доц. доктор Дорина Асенова, дм

Началник на Клиника по акушерство и гинекология, УМБАЛ „ Лозенец “, член на Катедрата по хирургически заболявания, акушерство и гинекология на МФ към СУ „ Св. Кл. Охридски “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР