Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви принципен курс към преминаване

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви принципен курс към преминаване
Коментари Харесай

Просветният министър обяви курс към учене на една смяна

Министърът на образованието Красимир Вълчев разгласи кардинален курс към прекосяване на едносменен режим на учене. При представянето на 624 млн. лева еврофинансиране за поправки на учебните заведения по оперативната стратегия " Региони в напредък " той уточни, че сега в страната има 298 учебни заведения, в които се учи на две смени.

" Няма подозрение, че ние би трябвало да следваме политиката за прекосяване към едносменен режим. Той има редица преимущества ", сподели Вълчев.

Според него в по-дълъг интервал от време това е достижима, въпреки и амбициозна, цел, за постигането на която би трябвало да се вършат непрекъснато крачки и годишно да се понижава броя на учебните заведения, които са на двусменен режим.

" Ако през последните години ние говорихме за дефицит тук-там в детските градини и градеж на детски здания, то през идващите години по-голяма част от вложенията в материална база в системата на образованието ще бъдат ориентирани към създаване на учебни заведения “, сподели Вълчев.

Той и районният министър Николай Нанков показаха опциите за възстановяване на районната просветителна инфраструктура. С плануваните по оперативната стратегия 624 млр. лева ще бъдат ремонтирани 416 образователни заведения, в които учат 255 хиляди ученика. От тези здания 144 професионални гимназии ще бъдат главно реконструирани.

Предвидените пари са с 30% повече, в сравнение с в предходния програмен интервал.

" Едно от условията е да бъде изцяло усъвършенствана просветителната среда, т.е. не да се оправи единствено покривът, или отоплителната апаратура, или дограмата. Голяма част от ограниченията са ориентирани към енергийна успеваемост – в саниране на постройките, замяна на дограма, полагане на подпокривна изолираност, замяна на обособените съоръжения, вътрешни поправки ", изясни Красимир Вълчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР