Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще представи

...
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще представи
Коментари Харесай

Министърът на образованието с план да ликвидира частните уроци

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще показа на брифинг за медиите първите оферти за промени в организацията на образователния развой, които ще влязат в действие от идващата образователна година.

Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Брифингът ще се състои на 18 юли, вторник, от 10:00 часа в Ротондата на петия етаж на МОН.

На него ще бъде разгласен и графикът за изпитите и ваканциите за новата образователна година.

До няколко дни ще излезе за разискване графикът за осъществяване на изпитите през новата образователна година. Предвидено е тези след седми клас да се изтеглят с една седмица обратно,

с цел да се разделят от външното оценяване след десети клас.

Това сподели на 16 юли пред публицисти в Пловдив министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. По думите му по този начин провеждането и проверяването им ще е по-спокойно и целеустремено.

В момента се разискват няколко казуса, свързани с резултатите от изпитите. На първо място е по-насочена работа с сътрудниците, които са оценители след седми и 12-и клас, тъй като процесът на оценяване е значим и би трябвало оценителите да бъдат готови, и да синхронизират вижданията си по обособени критерии и индикатори, свързани с оценките, уточни министър Цоков. Той сподели, че това изключително се отнася за другите отворени въпроси - за зрелостните изпити, само че и за тези след седми клас, които са ориентирани към по-високи равнища на мислене.

В тази връзка ще има спомагателна работа и образование със съставителите на дилемите, в това число в региона на тестологията.

Причината е въпросите да бъдат по-адекватни към другите нива, към които са ориентирани, въпреки това да бъдат по-свързани с практиката. Отворените въпроси, когато са добре дефинирани и на практика ориентирани, са справедлива оценка за по-високи равнища на мислене на ученика и това се подсигурява от двама оценители плюс съдия, добави министърът. 

Промяната в образователните програми изисква и смяна в оценяването.

Ще се стремим да се вкарат повече детайли на формиращо оценяване, започнахме и да дискутираме благоприятни условия за смяна на формата на външното оценяване, което няма да е бърз развой. Трябва да споделяме по тези тематики с цялото общество, в това число и с родителите, тъй като това ще е доста значима смяна и за тях, сподели на 28 юни министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който показа екипа си и целите в работата на ръководената от него институция.

Ако дилемите във външното оценяване се ориентират към проблематично решение, към демонстриране на компетентности,

в огромна степен ще отпадне и нуждата от частните уроци, които са ориентирани главно към наизуствяване и възпроизвеждане на познания.

Това е доста основна смяна, която би трябвало да дискутираме, с цел да се случи най-добре и за децата, и за фамилиите, разяснява просветителният министър. 

Той сподели тогава, че се обмисля изпитите в седми клас да бъдат изтеглени с още една седмица и да са към края на образователната година, тъй като шефове и представители на Регионалните ръководства на образованието казвали, че „ три седмици по-късно децата не учат на процедура в седми клас “. Може изпитите в седми клас да са една седмица по-късно в съпоставяне със в този момент, посочи на 28 юни заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова.    
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР