Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, министърът на

...
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, министърът на
Коментари Харесай

Български и швейцарски изследователи ще работят заедно по научни проекти

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, министърът на финансите Асен Василев и посланикът на Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер подписаха програмно съглашение за Швейцарско-българската стратегия за научни проучвания.

Швейцарско-българската стратегия за научни проучвания е първата публично утвърдена и подписана стратегия в границите на Втория швейцарски принос към разширения Европейски съюз, който включва 15 държави-членки на Европейски Съюз. Подписването на съглашението съответствува с националния празник на Конфедерация Швейцария, който се празнува на първи август.

С бюджет от съвсем 12 млн. швейцарски франка програмата ще поддържа взаимната работа и продан на опит сред български и швейцарски откриватели.

Друга значима част е опазване на интереса на млади и обещаващи откриватели към научната специалност и реализацията им в България.

Програмата планува поддръжка за многостранни взаимни проучвателен начинания и основаване на устойчиви партньорства в региона на научните проучвания сред учени и научни организации от България, Швейцария и други страни от Европейски Съюз.

Чрез теоретичен продан ( " SCIEX " ) ще се усъвършенства работата на българските висши учебни заведения и проучвателен институции посредством насърчаване на научния капацитет на обещаващи млади учени, докторанти и постдокторанти и подвижност, която ще им разреши да посетят швейцарски научно-изследователски институции.

Компонентът " PROMYS " е за поощряване на млади откриватели от Европейския съюз и Швейцария, които са учили в Швейцария и желаят да развиват академична кариера в България.

Програмата ще се извършва до края на 2029 година, като за всеки от обособените съставни елементи ще се разгласяват предложения за набиране на оферти. Очаква се поканата за набиране на планови оферти по " PROMYS " да бъде оповестена във втората половина на август 2023 година

На 20 септември 2022 година България стана първата страна от държавите-членки, подписала двустранно рамково съглашение за съдействие с Швейцария. С подписването на съглашението за стратегия „ Научни проучвания " България е и първата страна, която стартира действително осъществяване на дейна мярка.

Програмен оператор по Програмата е дирекция „ Външни европейски стратегии " в Министерство на образованието и науката, а дирекция „ Наука " и Швейцарската фондация за научни проучвания ще координират осъществяването.

На подписването участваха заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова, шефът на дирекция „ Наука " в МОН, Милена Дамянова, дипломати от посолството на Швейцария, представители на Дирекция „ Централно координационно звено " в Министерски съвет и на Министерство на финансите.

По време на диалозите бяха разисквани и други взаимни планове сред България и Швейцария.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР