Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков е назначил

...
Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков е назначил
Коментари Харесай

Министър Денков разпореди проверка в Техническия университет - София |

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков е назначил инспекция на Техническия университет в София във връзка със сигнала на някогашния му зам.-ректор проф. Веско Панов, заяви МОН в отговор на въпроси от OFFNews. Според на преподавателя във висшето училище се раздават бонуси и награди " без ясни правила и еднолично ", като " за един и същи труд се получават пари по разнообразни канали ".

В взаимозависимост от резултатите от инспекцията МОН ще направи наставления или ще подаде сигнал до способените органи, в случай че има подозрение за осъществени незаконосъобразни дейности, допълват от министерството.

МОН не заема страна в разногласието в Техническия университет в София и не " се пробва да преуреди по нов метод към този момент отсъденото от Върховен административен съд, като сложи губещата страна в привилегировано състояние ". Подобни внушения не почиват на никакви справедливи обстоятелства, отхвърлят от министерството.



На 16 декември 2021 година анулира решението на Общото заседание на ТУ-София за избор на ректор през 2019 година и постанови провеждането на нова процедура по нови правила. Промяната им е нужна, защото анулираните от съда позволяваха един учител да гласоподава за повече от един претендент. Така парадоксално при 380 участвали делегати през 2019-а броят на гласовете за петимата на първия стадий претенденти са 809. Балотажа печели проф. Иван Кралов. Оспорилият разпоредбите за избор проф. Панов е един от останалите четирима претенденти.

Очакваше се министър Денков да назначи длъжностен ректор, каквито пълномощия му дава Законът за висшето обучение, само че това не се случи, както стана ясно от предходен отговор на МОН до OFFNews по отношение на възможното назначение на изпълняващ длъжността ректор от министъра.

По този мотив проф. Панов написа: " Според формалния отговор на МОН на обява в OFFNews от 23.12.2021 година може да се направи умозаключение, че Вие няма да упражните предоставеното Ви от закона пълномощие. Допълнително съображение за това дават и разпространяващите се в ТУ изказвания на управлението и най-много на ръководителя на Общото заседание (ОС), че той персонално се е договорил с МОН и въпросът е решен. Учудващо е, че МОН се договаря с представителя на губещата страна по делото, който се явяваше на всички съвещания и застъпваше тези, които се тиражираха по най-превратен метод в университета. Ако има в действителност такава спогодба, въпреки и негласна, значи, че МОН заема страна по разногласието и се пробва да преуреди по нов метод към този момент отсъденото от Върховен административен съд, като сложи губещата страна в привилегировано състояние ".

Той предизвестява, че " бездействието " му да не назначи длъжностен ректор " би затвърдило статуквото на безотговорно практикуване на власт в ТУ - София ".

" МОН не заема страна в разногласието в Техническия университет в София и не " се пробва да преуреди по нов метод към този момент отсъденото от Върховен административен съд, като сложи губещата страна в привилегировано състояние ". Подобни внушения не почиват на никакви справедливи обстоятелства ", пишат от министерството.

" Намесата на страната в ръководството на висшите учебни заведения посредством назначение на длъжностен ректор е позволена единствено като изключение от правилото на академична автономност, който е открит в Конституцията на Р България. Тя има смисъл тогава, когато висшето учебно заведение остава без ректор за по-продължителен интервал от време и има заплаха от усложнения в естественото осъществяване на дейностите на университета. В случая с ТУ – София това не е по този начин, защото решението на Върховен административен съд, което анулира избора на ректора на ТУ-София, е от 16 декември 2021 година, а съвещание на Общото заседание за смяна на разпоредбите и за избор на нов ректор е планувано за 24 януари 2022 година Това е интервал от 40 дни, 16 от които са неработни.

Освен това е належащо софтуерно време служебният ректор да встъпи в пълномощията си – запознаване с документите на висшето учебно заведение, изваждане на спесимен на подписа и така нататък Това обезсмисля назначението на длъжностен ректор за толкоз къс интервал ".

Служебният ректор няма пълномощия еднолично да трансформира датата или да анулира към този момент планувано съвещание на Общото заседание за избор на нов ректор, защото Общото заседание се провежда от неговия ръководител, допълват от МОН.

" Законът за висшето обучение (ЗВО) дава задоволително механизми на висшите учебни заведения да се самоуправляват. МОН счита, че за подобен къс интервал тези механизми са задоволителни, с цел да се обезпечи естествена работа на университета до избора на нов ректор на 24 януари 2022 година

ЗВО предлага също задоволително механизми представителите на академичната общественост да защитят правата си. Всички актове на органите на ръководство на висшите учебни заведения могат да се апелират в съда. Министърът няма пълномощия да се меси в актовете на самоуправление на висшите учебни заведения ", се споделя още в отговора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР