Министърът на образованието, г-н Красимир Велчев, посети Центъра за дуално

...
Министърът на образованието, г-н Красимир Велчев, посети Центъра за дуално
Коментари Харесай

Министърът на образованието Красимир Вълчев на посещение в Дуалния център на фирма „Каолин“ ЕАД във Ветово


Министърът на образованието, господин Красимир Велчев, посети Центъра за дуално образование на „ Каолин “ ЕАД в завода на сдружението в град Ветово. Центърът беше построен през 2015 –2016 година по самодейност на господин Роберт Линдеман-Берк, ръководещ съучастник на дружеството-майка на Каолин - Кварцверке груп, чиято цел е въвеждането на немската система за подготовка на експерти със приблизително обучение в заводите на групата в България. В Дуалния център във Ветово до момента са вложени над 1 милион лв. за съоръжение на кабинети, компютърни зали, работилници и основаването на цялата нужна инфраструктура за провеждането на пълностоен образователен развой. В съдействие със СУ „ Васил Левски “ с професионални паралелки - град Ветово образованието на първите възпитаници по системата на дуалното образование стартира през 2016 година с 12 деца, които сега към този момент са 60, а от началото на идната образователна година се чака да станат 90. В Центъра за дуално образование на „ Каолин “ ЕАД сега се образоват на практика всички възпитаници от СУ „ Васил Левски “ в три специалности – обогатители в минната индустрия, електротехника и химик-лаборант.
Министър Вълчев бе посрещнат от господин Волф Харлфингер – основен изпълнителен шеф на „ Каолин “ ЕАД, който го срещна с предисторията на Центъра и го разведе из образователните зали и работилниците. Министър Вълчев имаше опция да се срещне с учениците, които организираха занятия в този миг – по-малките в образователните зали, а по-големите – в действителна работна среда.
Министър Вълчев изрази удовлетворението си от видяното и изрече поздравленията си към управлението на „ Каолин “ ЕАД за тази значима инвестиция в образованието на младежите в община Ветово. Министърът беше изключително впечатлен от обстоятелството, че „ Каолин “ ЕАД не избира възпитаници, които да бъдат обучавани, а предлага образование на всички без изключение. По неговите думи това е казус, заслужен за възторженостти, тъй като по този метод се дават шансове на всички средношколци да усвоят специалност, което е инвестиция освен в тяхното бъдеще, само че и в бъдещето на общината. Г-н Харлфингер посочи, че този метод е друг от правилото в Германия, при който дуална форма на образование се предлага единствено на най-хубавите възпитаници, които биват селектирани особено, само че че немският притежател е решил, че предвид на локалните условия в България шансът за положително професионално образование би трябвало да бъде препоръчан на всички деца, които имат предпочитание. По този метод „ Каолин “ ЕАД влага освен в свои бъдещи служащи, само че и фактически в човешките запаси на цялата община и преглежда това като част от своята обществена отговорност.
Министър Вълчев беше придружаван от народните представители Пламен Нунев, Андриан Райков и Светлана Ангелова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР