Министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи допълнителни почивни

...
Министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи допълнителни почивни
Коментари Харесай

Денков предлага 9 дни междусрочна ваканция

Министърът на образованието акад. Николай Денков ще предложи спомагателни почивни дни сред двата периода на образователната година - в седмицата от 31 януари до 4 февруари. Така ваканцията ще бъде общо девет календарни дни - от 29 януари до 6 февруари в това число.

По проект като междусрочна почивка се предвиждаше единствено един ден - 1 февруари (вторник).

На конференция Денков разгласи, че предлагането за по-дълга почивка ще бъде разисквано на отраслов съвет в петък. Министърът уточни, че в неговите пълномощия е да разгласи такива неучебни дни и това е първият случай, в който той счита да се възползва от тази опция.

" Досега затварянето на учебните заведения постоянно е било от страна на Министерството на здравеопазването и по отношение на епидемиологичната конюнктура, те ще имат такава опция. Една от аргументите да предлагам тъкмо този интервал за неучебни дни е, тъй като има упования тази седмица да бъде покрай върха на актуалната вълна от ковид ", сподели министър Николай Денков.

Той означи, че има извънредно огромен разнобой измежду родителите за присъственото образование и посочи, че сред 12 и 15 % от учениците учат неприсъствено у дома, главно по избор на родителите или по тяхно лично предпочитание, когато са гимназисти.

Денков сподели още, че сега 3.6% от учителите и 2,58% от децата са карантинирани. " Няма никаква причина на национално равнище да затваряме каквото и да било сега и да повтаряме грешката от предходната година – да затваряме учебни заведения, където няма нито един болен ", добави министърът.

По думите на Денков ограниченията, които би трябвало да се вземат за компенсиране на насъбраните просветителни дефицити, би трябвало да се вземат след отминаване на Омикрон вълната.

Министърът заяви, че са поискали от Министерство на финансите заплатите на учителите да бъдат нараснали, тъй че да подхождат на 25% над междинната за страната заплата.

Денков означи още, че с новия бюджет ще бъдат обезпечени средства за всички деца от 3 навършени години нагоре за включване в детските градини.

Започваме нова стратегия за ремонт на площадки и физкултурни салони. Тя започва тази година и ще продължи през идващите 3 години, стана ясно на конференцията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР