Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и нейните заместници

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и нейните заместници
Коментари Харесай

ММС и НСИ ще работят за картографиране на спортните обекти в страната и анализ на физическата годност на българите

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и нейните заместници Петър Георгиев и Петър Бучков организираха работна среща с ръководителя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов и заместник-председателя Михаил Кончев.

По време на срещата беше коментирана нуждата от данни, обхващащи спортната инфраструктура в страната, нейното положение, както и разбор на популацията и неговите потребности от физическа интензивност. Министър Лечева показа пред представителите на Национален статистически институт, че сега липсват настоящи данни и не може да се направи действителна оценка нито на спортните уреди, които не са картографирани, нито на физическата валидност на българите.

„ Мандатът на нашето държавно управление е къс, само че желаеме да оставим на идващото небосвод за деяние, тъй като европейските статистики са повече от тревожни. Според последното проучване на Евробарометър над 60% от българите споделят, че в никакъв случай не са спортували. Ако желаеме здрава нация, незабавно би трябвало да създадем опит да променим тази наклонност. Но по тази причина би трябвало да сме наясно с какви уреди разполагаме, какво е тяхното положение, къде в България има потребност от басейн, къде от футболно игрище, къде от зала за баскетбол, волейбол, гимнастика, къде от велоалеи “, разяснява министър Лечева.

Весела Лечева беше безапелационна, че сходни изследвания са значими, с цел да не се пропилява безредно публичен запас и да има резултати.

„ По предходни стратегии имаше доста порочни схеми с изграждане на игрища в дребни обитаеми места, където няма кой да ги употребява. По този метод парите бяха изхарчени непрозрачно, само че още по-лошото е, че не беше предпазен публичният интерес и това изпитание не докара до повече спортуващи българи. Затова демографският разбор, изследването на навиците на българите и картографирането на спортната инфраструктура са извънредно значими “, добави Лечева.

Представителите на Национален статистически институт оповестиха, че имат подготвеност за сходен вид изследвания. След като неотдавна завърши и националното броене на популацията, националната ни статистика разполага с точни данни за българското население.

ММС и Национален статистически институт ще работят дружно, с цел да създадат карта на спортните обекти в страната, както и модел, по който да се следи физическата валидност на нацията.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР