Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е назначила проверки

...
Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е назначила проверки
Коментари Харесай

Весела Лечева: Организации без никакъв опит са получавали стотици хиляди левове

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е назначила инспекции на всички контракти, подписани по Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта за 2022 година поради смущаващи условия, на които се е натъкнал екипът ѝ. Това заяви тя в предаването „ Още от деня “ на Българска национална телевизия.
Весела Лечева беше запитана за първия си месец като длъжностен министър.

„ Трудно може да се направи равносметка за един месец ръководство, само че в случай че би трябвало да кажа с една дума, то тя е тъжна. Заварих много кавги в спорта, нездрава конюнктура за работа, другарски и политически назначения, които не се базират на професионализъм и експертиза “, разяснява министър Лечева.
Весела Лечева изясни и за какво се е наложило да бъде направена инспекция на стратегиите, свързани с юношески действия.

„ Това са средства, които се разходват за предварителни защити на зависимости измежду младежите и е извънредно значимо по какъв начин се осъществя тази стратегия. Оказва се, че са дадени доста средства на организации без административен опит. Те получават десетки, стотици хиляди левове. Ще дам образец с една организация, която е основана в деня, в който подава своето заявление и план за финансиране. Одобрена е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лв.. Тази организация има нула дни административен опит, само че би трябвало да осъществя акция за битка със зависимостите “, сподели още Лечева.
Министърът на младежта и спорта чака резултатите от инспекцията, само че е безапелационна, че са нужни промени в метода, по който се правят оценка плановете.

„ Тази стратегия би трябвало да има надалеч по-прозрачни, справедливи и самостоятелни оценители, които да ободряват подадените планове. Става въпрос за стотици хиляди левове “, разяснява тя.

Министър Весела Лечева даде образец и с поръчка, направена от остарялото управление на „ Национална спортна база “ ЕАД.

„ Дружеството е направило разход от един милион и седемстотин хиляди лв. за софтуерен артикул. Бях извънредно учудена, когато разбрах, че НСБ има нужда от сходен артикул “, заяви Лечева и добави, че съгласно нея става въпрос за извънредно разхищаване на държавни средства.

„ Ще създадем всичко допустимо този контракт да бъде негоден, тъй като сдружението няма такава нужда “, разясни министърът.

Весела Лечева беше безапелационна, че е нямала желание да прави кадрови промени по време на мандата си като длъжностен министър, само че това, което се е случвало и в НСБ, и в Българския състезателен тотализатор, я е предиздвикало да предприеме дейности, с цел да бъде предпазен публичният интерес.

„ Моята цел не беше да се занимавам с назначения, само че е значимо по какъв начин се изразходват средствата за българския спорт. Всекидневно имам диалози със спортните федерации, които имат предпочитание да получат спомагателни средства за подготовка, участия в надпревари. Да не приказваме за всеобщия спорт, където има още по-голям недостиг на финансиране. Средствата, които се акумулират в Българския състезателен тотализатор би трябвало да са повече, а разноските – транспарантни и ефикасни “, сподели Лечева и засяга два рекламни контракта, които са с милионни бюджети, само че не е ясна тяхната целенасоченост.

„ Два милиона и триста хиляди лв. са дадени за реклама в метростанциите без да има никаква документи и визия. Отделно са подписани контракти за милион и 100 хиляди лв. за рекламна акция на Спортния тотализатор, против които е написано единствено дипляни, плакати и други. Това са големи суми, евентуално повишени и цялата процедура подухва на други подозрения “, сподели Лечева.

Според министър Весела Лечева българският спорт се нуждае от резистентност на политическите решения, дългосрочност и предвидимост за спортните организации, които да работят най-малко с 4-годишен небосвод.

„ Водя нескончаем разговор с федерациите. Основната ми цел е да внеса успокоение и сигурност. Търся мнението на спортните организации и желая тяхната експертна оценка за законодателството “, съобщи още министър Весела Лечева.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР