Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във
Коментари Харесай

Спортните министри на страните членки в ЕС обсъдиха отражението на пандемията върху сектора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе присъединяване във видеоконференция на спортните министри от Европейския съюз. Те организираха ориентационен спор на тематика " Международните спортни прояви по време на пандемията от COVID-19 ". Всеки от участниците показа ограниченията, които са подхванати в бранша в страните членки. Във видеоконференцията се включи и българският еврокомисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел.

" В края сме на една спортна година, изпълнена с доста провокации в международен мащаб. Несъмнено спортът, провеждането на интернационалните надпревари, вътрешните календари за всяка страна и подготовката на спортистите са съществено наранени от пандемията COVID-19. Целият свят е подложен на тестване и България не прави изключение ", съобщи министър Кралев по време на своето изявление.

Той подчертава върху подхванатите ограничения в България във връзка с провеждането на спортни събития и тренировки. Всяка от страните членки ползва друг метод в устрема си да ограничи разпространяването на COVID-19 и по отношение на епидемиологичната обстановка на територията си. Голяма част от интернационалните събития за 2020 година са били анулирани или отсрочени. В страните, в които са се провели и се организират надпревари, се ползват прецизни противоепидемични протоколи, направени на база последните данни за разпространяването на вируса, и се прави постоянно тестване на спортистите. На територията на Ирландия всички спортни прояви, в това число в олимпийски и паралимпийски спортове, са били неразрешени в продължение на шест месеца, като те са възобновени през август. В Люксембург всички спортни надпревари са прекратени до януари 2021 година Гърция, Хърватия, Франция, Словения и Швеция ползват разнообразни ограничавания за млади спортисти. Първите две страни са прекратили техните занимания. Във Франция са разрешени единствено следени тренировки навън, а в Словения занимания организират единствено записаните професионални спортисти. В множеството райони на Швеция не е целесъобразно провеждането на групови тренировки за деца и юноши. Към момента Италия, Австрия и Словения разрешават провеждането на надпревари и тренировки единствено в професионалния спорт при стеснен брой фенове. В Португалия също са разрешени спортни събития с аудитория при прецизни ограничения. В Унгария, Франция, Испания, Словакия, Румъния, Гърция, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Хърватия се организират спортни надпревари и тренировки без аудитория.

По време на изявлението си министър Красен Кралев означи, че от експлоадирането на пандемията първи приоритет на българското държавно управление е отбраната на здравето на жителите. Кралев прикани спортните министри от Европейски Съюз да координират напъните си и да обменят положителни практики прилагани в страните. Около това се сплотиха и всички участници във видеоконференцията. Председателят на Европейския олимпийски комитет Нилс Нюгарт разгласи, че от началото на пандемията в Европа са анулирани хиляди спортни събития, което нанася сериозен удар върху бранша.

Българският еврокомисар Мария Габриел означи, че бранш " Спорт " е обиден във всяка една страна членка на Европейския съюз, а ограничаващите ограничения са дали отражение както върху професионалния, по този начин и върху аматьорския спорт. По време на разискванията беше обърнато изключително внимание на отрицателния резултат, който COVID-19 оказва върху финансирането в спортния бранш. Министрите се съгласиха, че спортистите, спортните организации и федерации са претърпели чувствителни загуби вследствие на отлив на спонсори, празни игрища и зали и направените разноски за използване на условията за сигурност.

Красен Кралев сподели, че под управлението на Министерството на младежта и спорта и в съгласуваност с Министерството на здравеопазването всяка национална спортна федерация в България е създала протоколи за спортисти, които се ползват по време на проведените от нея спортни мероприятия. " България показва подготвеност и на драго сърце би могла да обменя информация по отношение на тези протоколи с всички държави-членки на Европейски Съюз ", добави Кралев.

Той уточни, че през последните месеци в страната ни са проведени няколко интернационалните спортни събития, извършени при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. " България беше хазаин на тенис шампионата " Sofia Open " от серията ATP 250, който се организира в най-голямата многофункционална закрита зала в София. Бих желал да подчертая отличната организация на този съответен шампионат и съвършената дисциплинираност, която демонстрираха феновете, състезателите, техните щабове и формалните лица. Същият модел може да бъде прилаган откакто спортните уреди още веднъж отворят порти за феновете ", съобщи спортният министър.

" Пандемията COVID-19 освен наруши интернационалните спортни събития и календари, само че и съществено засегна спортния бранш в стопански проект. В тази връзка България има вяра, че на равнище Европейски съюз би трябвало да обменяме освен положителни практики по отношение на опита ни по време на пандемията и ограниченията в отговор на COVID-19, прилагани във връзка с интернационалните спортни събития. На равнище Европейски съюз е основно да имаме полемика за това по какъв начин да подкрепим възобновяване на спортния бранш посредством средства от Европейски Съюз. През идващия програмен интервал секторът би трябвало да има достъп до структурните фондове и фондовете за възобновяване, както и всички други съответни стратегии и принадлежности на Европейски Съюз. Без поддръжката на европейските фондове, допълващи националното финансиране, организирането на спортни събития в бъдеще би могло да бъде изложено на риск ", добави Кралев.

В края на изявлението си министър Красен Кралев благодари на Германското председателство за отличната съгласуваност при правенето на Работния проект за спорта на Европейски Съюз (2021-2024 г.) и пожела триумф на идното Португалско председателство.

" Тази невиждана рецесия ни направи по-силни, по-мъдри и устойчиви на бъдещите провокации. Убеден съм, че обединени сме по-силни и ще осигурим най-хубавите условия за спорт и осъществяване на интернационалните спортни надпревари в Европа ", приключи министър Красен Кралев.

Дискусията удостовери уговорката на страните членки да продължат да обезпечават поддръжка на национално и общоевропейско ниво посредством разнообразни стратегии и механизми за финансиране. Проведеният спор сред министрите на спорта беше продължение на разискванията, които се състояха по време на видеоконференцията.
 Красен Кралев се срещна с фигуристката Александра Фейгин
Красен Кралев се срещна с фигуристката Александра Фейгин

През идната година Фейгин ще търси продобиване на квота за Зимните олимпийски игри
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР