Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви на брифинг

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви на брифинг
Коментари Харесай

Кралев обяви условията за наем на стадион Българска армия и Панчарево

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев разгласи на брифинг изискванията на състезанието за отдаване чартърен на стадион " Българска войска " и спортно-тренировъчна база на Панчарево .

Двете спортни бази се отдават чартърен от новосъздаденото сдружение " Сердика спортни парцели " ЕАД за период от 10 години , като при смяна на законодателството договорът може да се удължи без осъществяване на нов конкурс.

Началната месечна наемна цена за базите, е в размер на 60 000 лева лв. без Данък добавена стойност, като направените от участниците оферти не могат да бъдат по-ниски от нея. Цената е избрана на база общата оценка от близо 40 000 000 лева на двата парцела, направена от лицензиран самостоятелен оценител при апортирането на парцелите в " Сердика спортни парцели " ЕАД. Бъдещият наемател има право да прави вложения, които ще могат да се приспадат от наемната цена , при строго въведени процедури и условия за да не се позволяват злоупотреби.

Друго главно финансово изискване в състезанието е минималната инвестиция в базите за целия период на контракта да е на стойност 1 000 000 лв. без Данък добавена стойност , като сумата би трябвало да бъде разпределена в процентно съответствие 70% за ст. Българска войска и 30% за състезателен комплекс " Панчарево ". Тази инвестиция не предстои на приспадане от дължимите месечни наемни вноски.

" Изискването е заложено за да се подсигурява, че в обектите ще се осъществят капиталови планове ", заяви министър Кралев. Инвестиционната стратегия на претендентите ще бъде подложена на оценяване от страна на конкурсната комисия с оглед типа вложения, тяхната стойност и периода за осъществяването им и този разбор ще бъде част от методиката за класиране.

Бъдещият наемател е задължен да заплати предплатено част от наемната цена на 4 равни вноски до края на 2020 година Общата сума на предплатеното заплащане е 800 000 лева , като с нея ще бъде обезпечено заплащането на дължимата все още към Столична община такса боклук и налог здания за двата парцела. Наемателят би трябвало да заплаща ежемесечно всички разноски за прилагане на обектите.

Според документите, с цел да вземат участие в състезанието претендентите би трябвало да дават отговор на съществени условия за допустимост. Първото главно условие е претендентите да са футболен клуб , който е регистриран като юридическо лице по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) или по Търговския закон и да дава отговор на условията за състезателен клуб, избрани от Закона за физическото образование и спорта. Кандидатите би трябвало да бъдат членове на БФС. Всеки претендент би трябвало да заплати авансово депозит за присъединяване в размер на 100 000 лева, като размерът му е съгласуван с останалите финансови условия на състезанието. Участниците не би трябвало да имат отговорности към " Сердика спортни парцели " ЕАД, Национална агенция за приходите, страната и общината.

Въведени са и специфични условия за присъединяване, които се постановат от специфичния темперамент на отдаваните чартърен обекти. По думите на спортния министър тези условия целят да подсигуряват, че бъдещият наемател ще стопанисва обектите по предопределение и ще осъществя нужните капиталови планове.

Участниците в състезанието би трябвало да имат нужния професионален опит и техническа опция за застраховане на активността, дълготрайна тактика за рационализация и прилагане на обекта. Участниците би трябвало да показват капиталова стратегия и икономическа аргументация за стопанисване на базите, които да подсигуряват навреме възнаграждение на наемната цена или вложенията за възстановяване на базите за периода на деяние на контракта.

Участниците би трябвало да имат уставен капитал не по-малко от 5 000 000 лв. и да са осъществили общо за последните 3 финансово завършени години (2014 година, 2015 година и 2016 г.) оборот в размер не по-малък 15 000 000 лева без Данък добавена стойност. В случай, че участникът е лице, записано по ЗЮЛНЦ, за него не важи условието за уставен капитал.

" Търсим ясни гаранции за вложения, генезис на капитала и икономическа история , тъй като това са минималните условия, които могат да подсигуряват непоклатимост ", съобщи министър Кралев.

Той даде образец с оповестеното в неплатежоспособност сдружение ПФК ЦСКА АД , което не е направило нужните вложения и е оставило отговорности за такса боклук и налог здания.

" Тези критерии подсигуряват, че наемателят, който ще вземе за прилагане парцелите, ще бъде добър собственик. Условията подсигуряват държавния интерес. Аз съм министър на младежта и спорта и ме интересува държавният интерес да бъде обезпечен ", безапелационен е Красен Кралев.

Комплексната оценка на подадените оферти ще бъде образувана от Предложена цена, Инвестиционна стратегия и Обществен принос и тактика, чиято оптималната стойност е надлежно 60, 30 и 10 точки.

Заявления за присъединяване в състезанието и оферти се подават до 17:00 ч. на 11 декември 2017 г . в деловодството на " Сердика спортни парцели " ЕАД. Подадените документи ще бъдат отворени обществено в 11:00 часа на 13 декември 2017 година в зала " Родина " на народен стадион " Васил Левски ".

Класирането ще бъде оповестено от комисия, назначена от изпълнителния шеф на " Сердика спортни парцели " ЕАД до 3 януари 2018г., а договорът следва да се подписа до 10 януари 2018г.

Решението за оповестяване на състезанието е качено на интернет страницата на Министерството на младежта и спорта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР