Министърът на културата проф. ще присъства на църковната служба по

...
Министърът на културата проф. ще присъства на църковната служба по
Коментари Харесай

Министър Минеков ще посети Желязната църква в Истанбул по повод 130-годишнината ѝ

Министърът на културата проф. ще участва на църковната работа по случай 130-годишнината от полагането на главния камък на Българската желязна черква „ Свети Стефан ” в гр. Истанбул, Република Турция, оповестяват от пресцентъра на министерството.

Тържественото събитие ще се състои от 10:30 ч. на 18 септември (неделя) и в него от българска страна още ще вземат участие представители на държавните институции и на Генералното консулство на България в Истанбул.

В рамките на работното посещаване на министър Минеков в Истанбул същия ден от 14 ч. той ще поздрави и възпитаниците и преподавателите в българското неделно учебно заведение, където публично се открива новата образователна година.

Българският храм в Истанбул, носещ името на архидякон и първомъченик Стефан, е посещаван освен от фамилиите от българската църковна община в Истанбул, само че и от хиляди родолюбиви българи и поклонници, които идват с рейсове, с цел да възпламенят свещ в тази историческа реликва за българския народ.

Желязната черква „ Свети Стефан ” в Истанбул се издига в кв. „ Фенер ”, на самия бряг на Златния рог и притегля погледа на всички туристи от целия свят, запознаващи се със забележителностите на античния и безконечен град. Интересна е и историята на този неповторим храм. Къщата, дарена от княз Стефан Богориди, цариградските българи преустроили в дървена черква.

Осветена на 09.10.1849 година, тя, както и построеният след две години Метох, са станали същинска люлка на българското духовно и национално Възраждане. Тук на 03.04.1860 година, по време на Великденската работа, свещеник Иларион Макариополски с думите “…и всякое епископство православних! ” поел отговорността на български нравствен глава. Пак тук за първи път бил прочетен и издаденият на 28.02.1870 година „ Ферман ”, с който българите се признавали за обособен етнос с право на независима Църква под името Българска Екзархия.

През 1898 година на мястото на изгорялата остаряла дървена черква се издига нова – желязна. Проектът е на проектант Ховсеп Азнавур, а осъществяването е на австрийската компания „ Рудолф декор Вагнер ”. Храмът се състои от сглобяеми стоманени детайли с общо тегло 500 тона. Докарана с транспортен съд от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора, тя е осветена от екзарх Йосиф на 08.09.1898 година

Две са били стоманените църкви в света, само че през днешния ден е непокътната единствено българската. Трикуполна и с кръстообразна форма, извън тя притегля погледа с красивите орнаменти на украсата. Олтарът е извърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Шестте камбани са изляти в съветския град Ярославл, като две от тях звучат и до през днешния ден. Изящество и сдържано величие излъчва иконостасът, изписан в православен жанр от съветски майстори. Историческа стойност имат и дарените икони и църковна утвар, както и дарителските посвещения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР