Министърът на културата Найден Тодоров отправи специално приветствие по случай

...
Министърът на културата Найден Тодоров отправи специално приветствие по случай
Коментари Харесай

Маестро Найден Тодоров: Театърът може да ни пречисти и да ни помогне да се преродим за нов живот

Министърът на културата Найден Тодоров насочи особено одобрение по случай днешния Международен ден на театъра.

" Скъпи артисти, режисьори, драматурзи, техници, сценографи, админи и всички, забъркани в магията на българския спектакъл. Днес честваме дружно с Вас празника на вълнуващото изкуство, което сте избрали за своя специалност, само че най-много - за житейска задача! Вие постоянно сте били тези, които на сцената придвижват ярките облици от живота ни, доближават едни към други противоположни светове, съграждат общности на основата на езика на страстите и съпричастността ", споделя известният диригент.

" В тазгодишното обръщение във връзка Световния ден на театъра, написано от египетската актриса Самиха Аюб, се приказва за искуството на Мелпомена като за избавление и живот, който се ражда със стъпването на сцената. Защото това, което вършиме там, е да създавате живот от нищото. Във времена, в които светът се задъхва от спорове, погледите ни още веднъж са обърнати към театъра.

Театърът, който може да ни научи да бъдем по-смирени, по-просветени, по-чувствителн и положителни. Театърът, който може да ни сплоти. Театърът, който може да ни помогне да се пречистим и да се преродим за нов живот ", споделя в поздравлението си министърът на културата.



" Има нещо по детски прелестно в напъните на играещите хора, на тези, които основават магическа действителност, кондензиран живот, ценностна система и – за какво не! – модел на житейско държание. 

Един от огромните театрални учители, изтъкнатият британски режисьор, легендата, трансформирала актуалния спектакъл, Питър Брук, споделяше, че държавните управления не могат да спасят света. Но аз считам, че държавните управления, които се грижат за своите хора на изкуството, имат тази мощ.

Поздравявам всички Вас, които създавате живот на сцената и отвън нея, с помощта на този античен и постоянно млад, вечен, живописен и честен феномен, водачът на най-проникновеното човешко другарство – Театъра! Честит празник! ", споделя маестро Тодоров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР