Министърът на културата Кръстю Кръстев посети днес Драматичния театър Адриана

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев посети днес Драматичния театър Адриана
Коментари Харесай

Режисьорът Богдан Петканин ще ръководи Бургаския театър

Министърът на културата Кръстю Кръстев посети през днешния ден Драматичния спектакъл „ Адриана Будевска ” в Бургас в символ на респект към паметта на дългогодишния му шеф Борислав Чакринов, който ни напусна при започване на февруари т.г., само че остави ярка диря на българската културна сцена. Към момента длъжността краткотрайно заема добре познатият на театралната аудитория режисьор Богдан Петканин, на който министър Кръстев пожела на добър час.

„ Бургас е едно от местата в България, където театърът се случва. Борислав Чакринов бе измежду най-нравствените хора, които познавам. Винаги излъчваше доброта и увереност. Един свободен човек в една свободна специалност, каквато е театърът. За него бургаската „ Мелпомена ” бе пространство, модел, специфична среда.

Всичко останало се размиваше. Той в никакъв случай не се е кичил с триумфи и награди. Радвам се, че една от най-стабилните културни институции в Бургас ще продължи с нова сила. Пожелавам триумф! ”, съобщи Кръстев.



Министърът бе съпроводен от началника на кабинета си Весела Щерева, от зам.-министъра на културата Амелия Гешева и от зам.-кмета на Бургас Диана Саватева, която дава отговор за сектор „ Култура и изповедание ”. Тя показа, че театърът и Общината постоянно са били другарски институции с доста общи събития.

По време на работно посещаване в Бургас министърът на културата организира среща с кмета на Общината Димитър Николов и с представители на културните институти. С тях разиска разпределението на нараствания бюджет за просвета през актуалната година и произлизащите от това благоприятни условия за културно съдействие.



„ За господин Чакринов ми е мъчно да приказвам. Много изстрадахме и изплакахме. Имах щастието да го познавам не от малко време и имах шанса да бъда подсилен от него. Образованието ми по постановка бе продължено в Бургас, с помощта на него. Той сътвори остров на културно-театрални и човешки връзки. Приемам всичко като огромна отговорност ”, сподели режисьорът Богдан Петканин.

Визитата на министър Кръстев в Бургас продължи с посещаване на Кукления спектакъл, Операта и Библиотеката. Директорът на Република България „ П. Яворов “ Яна Кършийска показа положителния опит, който има Библиотеката, която към този момент се намира в новата съвременна постройка на тогавашната полуразрушена Немска болница, ремонтирана с европейско финансиране и с присъединяване на Община Бургас. 



Библиотеката разполага с пространно кафене и магазин, а в Центъра за модерно изкуство има две изложбени зали. Всичко това, както и големият библиотечен фонд от над 600 хиляди книги, попълван постоянно и по стратегиите на Министерството на културата, е част от магията на новия храм на книгата.

Директорът на Държавен куклен спектакъл - Бургас Христина Арсенова описа на министър Кръстев за начинания на културния институт, свързани с обезпечаването на по-широк достъп до изкуството.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР