Министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът на Пловдив Костадин Димитров,

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът на Пловдив Костадин Димитров,
Коментари Харесай

Кметът Костадин Димитров и министър Кръстю Кръстев обсъдиха хода на ремонта на Концертна зала

Министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, шефът на Държавна опера Пловдив маестро Диан Чобанов и зам.-кметът по просвета Пламен Панов посетиха през днешния ден в късния следобяд постройката на Концертна зала, с цел да обсъдят на място хода на почналия ремонт. На срещата участва и инж. Любозар Фратев, ръководител на съдружие „ Дом за пловдивската опера “.
Прочетете още
Строителната площадка беше открита на 18.12.2023г. Възложител е Министерство на културата, като цената на реновацията е 10 милиона лв. без Данък добавена стойност, с предстоящ период за осъществяване от 360 календарни дни.

Фирмата-изпълнител на плана „ Основен ремонт и реорганизация на Концертна зала като мултифункционална зала за симфонични концерти и театрални продукции, Държавна опера – Пловдив “, която завоюва публичната поръчка е " Заечки " ЕООД, строителният контрол ще бъде упражняван от " План Инвест Пловдив ".

През актуалната 2024 година стартира просторен развой на реставрация на театралното пространство на Концертна зала. Плановете включват основаване на нова оркестрина и инсталиране на четири преносими театрални платформи. Основната цел е превръщането на залата в многофункционално театрално пространство, уместно за симфонични концерти и други театрални събития.

В рамките на реновацията ще бъдат изцяло актуализирани гримьорните, репетиционните и други пространства, предопределени за художествено-творчески състав и изпълнителите.

Вентилационната система ще бъде напълно сменена, акустичните детайли ще бъдат актуализирани. Седящите места в залата ще бъдат непокътнати, общият брой ще бъде 611, с опция за пренареждане и нарастване до 698 места. Паркетът в залата ще бъде непокътнат, както и каменните облицовки по стените.

Фоайето ще получи нови настилки от гранит, като стълбите ще бъдат оборудвани със стъклени парапети. Работа ще има и по фасадата към площада, където ще бъде сложена огромна видео стена с размери 10х10 метра, с опция за лъчение на представления и концерти. Горните етажи ще бъдат преобразени в балкони, отворени към площада.

Проектът се състои от 20 елементи, всяка от които е направена от екип експерти - множеството от които с над 20 члена.

Концертна зала не действа от повече от 6 години. Последното събитие в нея, преди да бъде затворена, е на 26 октомври 2017 година – концерт на Евгени Божанов - закриване на VIII Международен фестивал " Дни на музиката в Балабановата къща " под палката на маестро Емил Табаков. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР