Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералният директор
Коментари Харесай

Министър Стойчева подписа споразумение за сътрудничество с „Интел“ в областта на изкуствения интелект

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева и генералният шеф на „ Интел " за Полша Майкъл Джога, отговарящ за стратегиите на компанията за изкуствен интелект за Европа, подписаха Меморандум за съгласие сред Министерството на нововъведенията и растежа и корпорацията.

Меморандумът слага началото на съдействието сред България и „ Интел " в региона на изкуствения разсъдък. Документът беше подписан в Гданск в границите на конференцията на „ Интел " - „ Уменията на бъдещето " 2023. В нея министър Стойчева взе участие и като представител в панела „ Умения, които предизвикват устойчивото развиване и нововъведенията ".

„ Сътрудничеството с „ Интел " и включването на България в мрежата от страни и екосистеми, които работят за развиването на изкуствения разсъдък и дълбоките технологии, ще разреши по-бързото адаптиране и развиване на бизнеса и хората към новата среда през капацитета на новите технологии. Ще им помогне да развият нужните умения, с цел да бъдат конкурентни. Целта на меморандума е да обезпечи нужната подготовка и достъп до основни умения за работа с изкуствения разсъдък ", разяснява министърът на нововъведенията и растежа при подписването на меморандума. Стойчева изясни, че Министерството на нововъведенията в съдействие с други институции ще създаде стратегия за повишение на квалификацията и уменията за работа с изкуствен интелект и новите технологии, която ще е ориентирана и към компаниите.

„ Програмите Intel® Digital Readiness целят да демократизират достъпа до новите технологии, тъй че хора да ги употребяват ловко и да могат сами да основават решения за обществено значими проблеми. Програмата Intel® AI for Youth дава схващане на младежите за изкуствения разсъдък и да доставя с набор от умения и настройки, с цел да могат да се възползват от опциите му ", съобщи Майкъл Джога по време на церемонията.

Меморандумът планува посредством стратегиите Intel® Digital Readiness да се сътвори партньорство с държавното управление, университетските среди и заинтригуваните страни от промишлеността. Втората стъпка е да се подпише на в допълнение съглашение, с което Министерството на нововъведенията и растежа и „ Интел " ще извършват програмата за изкуствен интелект Intel® AI for Youth в съдействие с Министерството на образованието и науката и други институции. По тази стратегия на „ Интел " досега са подготвени над 32 000 възпитаници на възраст от 13 година до 19 година в над 21 страни. Компанията ще образова и сертифицира учители и ментори от България. Министерството на нововъведенията и растежа ще обезпечи потенциал за ръководство на планове посредством локални изпълнителни органи, обществени или частни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg