Министърът на икономиката Серхио Маса и бившият министър на сигурността

...
Министърът на икономиката Серхио Маса и бившият министър на сигурността
Коментари Харесай

Надолу, но не и навън: Двама аржентински политически ветерани се стремят да осуетят новопостъпилия подпалвач

Министърът на стопанската система Серхио Маса и някогашният министър на сигурността Патриша Булрич се приспособиха хитро през общите си седем десетилетия в Аржентина политика

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press, 18 октомври 2023 година, 12:41 ч. Избори и мнозина смятаха, че той ще бъде претендент за президентския пост през 2015 година, само че той се класира на трето място. По-късно той остави настрани остарялата неодобрение и се причисли към коалиция с Фернандес като вицепрезидент в листата, водена от сегашния президент Алберто Фернандес и след успеха им Маса пое все по-главна роля в тяхната администрация.

Възгледите на Булрич също са се трансформирали през нейната четири десетилетна кариера. Като млад политически деятел, тя отхвърля да е била част от леви партизански групи, които са подхванали принуждение като средство за обществена смяна, макар че мнозина споделят, че е била.

„ През 70-те доста от нас имаха вяра, че методът да променим света е посредством принуждение. И това беше неточност “, сподели Булрич в скорошно изявление за вестник La Nación.

Днес тя е от главната дясноцентристка опозиционна коалиция и е известна за нейната твърда отбрана на правоохранителните органи.

Булрич, на 67 години, отиде в заточение, когато бруталната военна тирания на Аржентина се наложи през 1976 година и остана перонист, мъглявото аржентинско политическо придвижване, кръстено на някогашния президент Хуан Доминго Перон, която има както леви, по този начин и десни фракции, само че като цяло има вяра в обществената правдивост и правата на служащите. Тя се отдалечи и през 1999 година се причисли към центристка коалиция, обслужвайки администрацията на власт по време на грандиозния стопански колапс на Аржентина през 2001 година, когато страната беше обхваната от политическа рецесия на фона на несъблюдение на задължения, солидна безработица, растяща беднотия и спад в цената на локална валута.

Булрич залитна още повече надясно, като основа своя лична партия, която поддържаше удобни за бизнеса възгледи. След като се причисли към държавното управление на дясноцентристкия президент Маурисио Макри през 2015 година, тя завоюва популярност – и високо утвърждение – като министър на сигурността, като даде повече пълномощия на полицията.

Анализатори по-рано тази година смяташе, който и да избере опозиционната коалиция за собствен претендент, за виртуална брава за президентство: инфлацията нарастваше, престъпността с принуждение се утежняваше и рейтингите на утвърждение на държавното управление падаха. След това пристигна Милей и от този момент Булрич се бори за поддръжка на дясното крило.

Тя твърди, че нейната коалиция може да докара до смяната, за която толкоз доста борещи се аржентинци копнеят, до момента в който Milei няма поддръжка от губернаторите и опит в договарянията за законодателство.

Докато поддръжниците я виждат като смела, съперниците споделят, че тя е зле готова да поддържа стопанска система в безпорядък. Булрич споделя, че в случай че бъде определен, песото и доларът ще съществуват по едно и също време, до момента в който Централната банка ще получи самостоятелност. Тя също по този начин даде обещание да даде повече пълномощия на правоприлагащите органи за битка с престъпността и трафика на опиати.

„ При мен тези, които правят неприятно, ще заплащат “, сподели Булрич в последния президентски спор.

___

Авторът на Associated Press Débora Rey способства за този отчет.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР