Министърът на икономиката Раде Баста поиска в изявление понеделник правителството

...
Министърът на икономиката Раде Баста поиска в изявление понеделник правителството
Коментари Харесай

Сръбски министър поиска страната спешно да наложи санкции на Русия

Министърът на стопанската система Раде Баста изиска в изказване понеделник държавното управление на Сърбия незабавно да разгласи въвеждането на наказания против Руската федерация заради експанзията против Украйна. Партията му " Обединена Сърбия " (Јединствена Србија) се разграничи от изказването му, заяви националната телевизия.

" Страната ни към този момент заплаща висока цена за това, че не постанова наказания на Русия и ситуацията към този момент става несигурно. Като министър на стопанската система не мога да мълча за това какъв напън се оказва върху президента на Сърбия Александър Вучич и ние мълчим. Ето за какво съм за налагането на наказания на Русия, стоя до президента Вучич в отбрана на държавните и националните ползи и му имам безусловно доверие. Моля държавното управление на Сърбия и всички министри да създадат изказване по този въпрос ", сподели министър Баста.

Мария Захарова, говорителка на външното министерство в Москва незабавно реагира в своя канал в " Телеграм ": " Някаква странна позиция: Америка оказва напън върху Сърбия, а сръбският министър приканва да се опълчват на Русия. Може би е по-добре сръбският министър да се разгласи изрично против натиска върху страната му? "

Министър Баста изяснява още, че сама Сърбия е била подлагана на наказания и народът ѝ е понасял тежки стопански последствия, заради което " ние не взехме това решение, тъй като се надявахме, че споровете ще приключат, че разсъдъкът ще надделее и че двете страни най-сетне ще седнат на масата за договаряния ".
Ръководството на Сърбия, отпред с президента Вучич, ще направи всичко, с цел да резервира мира и стабилността, уверен е Баста. Но е належащо държавното управление в Белград да одобри единна позиция за посоката, в която страната ще върви напред.

" Икономиката е основна за Сърбия и по тази причина като министър на стопанската система показвам, че макар сложната външнополитическа обстановка би трябвало да запазим икономическия напредък и да се борим нашите жители да живеят по-добре. Сърбия има своя сериозна, виновна и самостоятелна политика и ще продължи да пази своите жители ", заключи Баста в изказване.

Позицията на ръководителя на партия " Обединена Сърбия " Драган Маркович е че с въвеждането на наказания против Русия войната в Украйна няма да спре, " както не спря и със глобите, наложени от западните страни ". Решението било войната в Украйна да спре неотложно и проблемите да се вземат решение на масата за договаряния.

" Русия, за разлика от Съединени американски щати, постоянно е уважавала Сърбия и нейния народ ", продължи още Мария Захарова. " И въпросът не е единствено в историческата истина, а в един явен факт: с налагането на наказания против Русия натискът на Щатите върху Сърбия няма да завърши, а единствено ще се ускори. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР