Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов трябва да бъде

...
Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов трябва да бъде
Коментари Харесай

БСП дава министъра на икономиката на прокуратурата за фотоволтаиците на Огоста

Министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов би трябвало да бъде спрян. Инвестиция във фотоволтаици върху язовир " Огоста " е рискова и с непредсказуеми последствия. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и стопански министър в кабинета " Петков ", оповестиха от пресцентъра на партията.

" Попитала съм премиера Донев знае ли какво прави министърът му. Подаваме сигнал до прокуратурата и желаеме да стартира инспекция на дейностите на Стоянов ", уточни Нинова.

Припомняме, че на 13 декември тя разгласи Стоянов за рисков за националната сигурност. От месеци не идвал в Народното събрание и не можела да му зададе десетките въпроси, които има към него. Той бил задвижил развой за огромна инвестиция за фотоволтаици на язовир " Огоста ", макар че е стратегическ обекти за националната сигурност. Язовирът пък се нуждаел от ремонт. По-късно Никола Стоянов отговори във " Facebook " на предшественичката си с ответни обвинявания.

Нинова твърди, че той не е дал отговор свястно на нито един от въпросите й в парламентарния надзор и изрежда питанията си: знае ли, че язовир " Огоста " е в листата на обекти, значими за националната сигурност; знае ли, че е в листата от 414 язовири, криещи заплаха и се нуждае незабавно от ремонт; има ли позволение от притежателя, Министерство на земеделието и Явор Гечев за създаване на слънчев парк в непозната собственост; има ли мнение на Министерство на околната среда и водите за влияние върху околната среда; има ли мнение на ЕСО по какъв начин ще бъде присъединена тази мощ и по какъв начин ще се изнася за Германия; Министерски съвет взел ли е решение за тази инвестиция; става ли въпрос за лобизъм и корупция.
 Нинова зове: Спрете Никола Стоянов, той е опасност за националната сигурност Обновена
Нинова зове: Спрете Никола Стоянов, той е опасност за националната сигурност

От месеци министърът не е идвал в Народното събрание

" Шокираща е безотговорността, с която министър Стоянов потегля на тази стъпка. Още по-шокиращи са отговорите му в контрола пред Народното събрание. Според него той е провел диалози, подписал е някакъв ангажиращ документ с немски вложител и в това време съобщи, че занапред ще разгласи конкурс и всички искащи компании могат да вземат участие. Каза, че ДКК ще направи ремонт на стената, само че в това време ни увери, че това е ангажимент на немската компания. Не отговори каква ще е изгодата за България, защото цялото създадено количество сила ще се изнася за Германия ", показва Корнелия Нинова.

По думите й Германия е наш главен търговски сътрудник и вложителите са добре пристигнали , само че всички би трябвало да съблюдават законите на България. Лидерът на Българска социалистическа партия се притеснява, че Стоянов ги подвежда и поради него страната ни ще загуби доверието на огромен европейски сътрудник .

" Още по-шокиращо е, че съобщи, че такива вложения предстоят и върху други язовири. Водите на България са национално благосъстояние. Те би трябвало да са обект на изключителна държавна политика, а не да се концесионират и раздават за фотоволтаици и стопанисване на задгранични юридически лица. Язовирите би трябвало да се ремонтират и укрепят. Трябва да се изградят отначало към тях напоителни системи и да се възроди българското земеделие. Но с такива министри, като Стоянов, това в никакъв случай няма да се случи. Но най-малко би трябвало да го спрем да не заплаши целия район ", акцентира Нинова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР