Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че комисиите

...
Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обяви, че комисиите
Коментари Харесай

Нинова заплаши с наказания при спекула с антикризисните мерки

Министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разгласи, че комисиите за отбрана на потребителите, по стоковите тържища и борси, както и тази за защита на конкуренцията ще бъдат на мястото си да не се позволява далавера при търговците с получените понижения в налога върху добавената стойност и те да се употребяват единствено като буфер да не се подвигат цените над моментните стойности на хляба и горивата.

" Ако цените на пшеницата, ток, консумативите, които се употребяват, не скочат фрапантно, то цената би трябвало да намалее. Ако обаче консумативите скочат, то тези 20% ( отпадането на ДДС) ще им служат за буфер, с цел да не подвигат повече от моментната цена ", разяснява тя пред Нова нюз в неделя.

. “По думите ѝ тук ролята на страната е да не позволява далавера при търговците. " Тук е мястото на Комисията за отбрана на потребителите, на Държавната комисия по стокови тържища и борси да си свършат работата. Там, където виждат нелоялни практики, да наложим съответните санкции ", сподели вицепремиерът.

Относно цените на горивата тя твърди, че държавното управление ще постави всички старания да няма далавера и това, което се прави в поддръжка на страната, стопанската система и хората, да не бъде злепоставено, посредством блян за бързи облаги от частни ползи. Това е главен ангажимент на Комисията за защита на конкуренцията, съобщи Нинова.

Министърът продължава да счита за съответно предлагането на Българска социалистическа партия за въвеждане на таван на цените от дребната потребителска кошница, което сътрудниците не поддържаха. " Това е една добра мярка, която се ползва в много европейски страни – Испания, Италия, Гърция, Румъния, Унгария ", аргументира се тя.

Вицепремиерът разяснява още, че въпреки необлагаемият най-малко и увеличението на минималната работна заплата да не са залегнали в пакета от ограничения на държавното управление, тези тематики не отпадат като оферти, за които Българска социалистическа партия ще продължи да се бори. Според нея тип необлагаем най-малко е повдигането на ваучерите за храна на 200 лева за работещ, с които ще може да се заплащат към този момент и ток, парно, вода или за културни мероприятия.

Като необлагаем най-малко тя дефинира и повишаването на данъчното облекчение нараства на 600 лв. за едно дете и 1200 за две деца.

Според Нинова предстоят законови промени, с които да може да се полза свръхпечалбата на енергийните сдружения, в това число частните. " В момента има насъбрани над милиард и половина облаги ", пресметна тя.

Икономическият министър дефинира апелите за вдишване на надзор върху съветските активи в страната като политико-идеологическо говорене. " Това би трябвало да се приказва доста деликатно, тъй като всички знаят, че е съвсем невероятно ", счита вицепремиерът.

По думите ѝ " сега страната ни изрично не може да се оправи без съветски газ и нефт “. Тя остана на мнение, че " България би трябвало да възобнови доставките с " Газпром ", тъй като това дава отговор на българския народен интерес сега ". В употребява на това свое мнение, което се поддържа и от работодателите, само че не и от държавното управление, Нинова уточни уговорените благодарение на Еврокомисията заплащания от страна на италиански и немски компании по претенции от " Газпром " метод за разкриване на рублови сметки.- Точно това отхвърли да прави " Булгаргаз " и в резултата остана без съветски газ на 27 април.

Както други страни си пазят националния интерес, по този начин би трябвало и България да го прави, счита Нинова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР